Jihoafrická republika Jihoafrická republika

  • Místní kuchyně

    Jihoafrická kuchyně je ovlivněna historií země. Stejně jako se na území JAR střídaly různé kmeny i národy, tak se v jihoafrické kuchyni mísí africké, orientální, holandské, britské a portugalské vlivy. Vytváří pestrou škálu chutí a příjemný kulinářský zážitek. Většina jídel se připravuje na přenosném grilu Braai, na který jsou Jihoafričané velmi hrdí. Stačí zažehnout oheň a svolat rodinu a přátele. Zatímco maso na grilu postupně zlátne, lidé se baví a veselí. Základem jihoafrické kuchyně jsou mořské plody a ryby, rýže, ovoce a zelenina, kuřecí a pštrosí maso, sladké brambory, kukuřice a koření.

    Populární pochoutky jihoafrické kuchyně se servírují v každé rodině. Biltong zbožňují všichni, bez ohledu na barvu pleti, původ nebo věk. Jde o sušené maso různých tvarů a velikostí dochucené dle libosti. Hovězí, kuřecí, pštrosí maso nebo zvěřina se nakoření například chilli, česnekem, barbecue směsí nebo jen solí, zavěsí se na suché a chladné místo a dvanáct dní se suší. Plátky hotového masa mají vysokou trvanlivost. Jedí se místo chipsů při sledování televize, berou se na cesty nebo fungují jako malá svačinka.

    Na grilu Braai se s oblibou připravuje farmářská klobása Boerewors vyrobená z mletého hovězího masa a směsi koření koriandru, muškátového oříšku a černého pepře. Klobása se vloží do rozkrojeného rohlíku a podává se s rajčaty a cibulí. V obchodech seženete i méně kořeněnou variantu se sýrem nebo z jiného druhu masa. Rychle usušené klobásy se jmenují Droewors a jedí se při stejných příležitostech jako Biltong.

    Jako hlavní chod ochutnejte Bobotie, silně kořeněné maso s omáčkou. Mleté maso, obvykle hovězí nebo jehněčí, se dochutí kmínem, koriandrem, chilli, kari, mandlemi a hrozinkami a přelije se trochou omáčky. Jako přílohu zvolte rýži nebo sladké brambory.

    Ve výčtu místních pochoutek nesmí chybět kotlíková jídla. V litinovém hrnci na trojnožce nad otevřeným ohněm se vaří pod širým nebem. Jakási obdoba guláše se jmenuje Potjiekos. Do kotlíku se nakrájí brambory, zelenina, maso a koření. Hrnec se zakryje pokličkou a několik hodin se vaří bez míchání.

    K jídlu se pije místní pivo a víno. Pivo vyrábí nadnárodní firma SAB-Miller, ale českým jazýčkům příliš nechutná. Pivo z menšího pivovaru v Namibii Windhoek se chutí podobá českým značkám. V restauracích se prodávají plechovková, lahvová a sem tam i točená piva evropských značek. Jihoafrické víno je naopak vyhlášené. Červené odrůdy pomalu dozrávají na sluníčku v provinciích Západní Kapsko a Severní Kapsko.

    Síť restaurací a občerstvení pro veřejnost je na dobré úrovni. Najíte se v luxusních restauracích, mezinárodních řetězcích McDonald´s a KFC či oblíbených pizzeriích. Na veřejných místech v JAR je zakázáno kouřit a bary a restaurace nejsou výjimkou. Většina pohostinství je zavřena v neděli večer.