Bude cestování snadnější? Co všechno zatím víme o očkovacím pase

Očkování proti Covid-19 chtějí využít dokonce i ti, kdo se nemoci zase tolik nebojí. Věří totiž, že díky němu bude cestování jednodušší a že nahradí zdlouhavé a nepříjemné testování. O takzvaném očkovacím pasu zatím nikdo nic neví jistě, ale pojďme se podívat, o jakých podobách cestování budoucnosti se teď nejčastěji mluví.

Už týden po druhé dávce očkování je člověk podle odborníků chráněn před nákazou. Jak říká Ministerstvo zdravotnictví České republiky, očkování je tou nejspolehlivější cestou, jak se vrátit k běžnému životu. Je proto logické, že zásadně ovlivní i současný způsob cestování. Pokud se prokážete očkováním, nebudete muset na testy.

Pas nebo aplikace

„Diskutuje se o tom, jak se co nejefektivněji prokázat, aniž by tento systém porušoval ochranu osobních údajů. Kromě toho by tento systém měl být jednotný, podobně jako cestovní pasy, aby pro úřady bylo snadné dokument uznat. Přesně to bylo i tématem posledního jednání lídrů Evropské unie. Například Řecko, kam každoročně míří i nejvíce našich klientů, navrhovalo cestovní pas rovnou nahradit tím očkovacím, nicméně tento návrh zatím neprošel,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Zatím nejreálněji vypadá varianta aplikace či speciální karty pro ty, kdo nevlastní chytrý telefon. Podle New York Post na takovém projektu už pracuje americká firma Common Trust Network, její aplikace by se měla jmenovat Common Pass. Jde o společnost, která je partnerem leteckých společností, jako je Virgin Atlantic, Lufthansa nebo Swiss Air Lines, proto je tento vývoj pravděpodobný. V praxi by aplikace fungovala tak, že do ní nahrajete potvrzení o očkování anebo výsledek testu, systém potom vygeneruje QR kód, který si zaměstnanci letiště naskenují, ale uvidí jen informace ke Covidu, nikoli vaše osobní údaje. Na podobné aplikaci pracuje také například IBM.

Základ svobodného cestování

Za uznávání očkování místo nutnosti podstoupit test při vstupu do cizí země bojuje i generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) Zurab Pololikashvili. Minulý týden vyzval k tomu, aby všechny země tuto myšlenku akceptovaly jako základ k tomu, že se svět zase svobodně rozpohybuje. „Vakcína je krok správným směrem, ale restart turismu už nemůže čekat. Očkování musí být součástí širšího přístupu, který zahrnuje certifikáty nebo pasy potvrzující bezpečné překročení hranic,“ prohlásil Pololikashvili na zasedání Globálního krizového výboru UNWTO v Madridu.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dokonce poslal dopis na stejné téma předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, v němž žádá co nejrychlejší schválení jednotného postupu. V Evropské unii se však ještě přemýšlí o tom, aby se ti, kdo očkovaní nebudou, nestali občany „druhé kategorie“. Což se koneckonců tak trochu stalo, když například australské aerolinky Qantas oznámily, že zvažují umožnit cestu jen naočkovaným pasažérům. Podle von der Leyenové je ale důležité myslet na ty, kdo k vakcíně nebudou mít přístup, nebo ji ani do budoucna například ze zdravotních důvodů nebudou moci podstoupit. Optimistický scénář podle CNN předpokládá, že by se bezstarostně s očkováním mohlo začít cestovat od září letošního roku.

Některé destinace nicméně už teď začínají očkovaným turistům cesty usnadňovat. Podle CNN už Seychely, Kypr a Rumunsko nevyžadují po cestujících, kteří přijíždí do jejich zemí, nutnost nastoupit do karantény. Těm, kdo prokáží, že prodělali nemoc Covid-19, podle americké televizní stanice umožňuje bez omezení vstup Island i Maďarsko.

Publikováno: 26.01.2021