Rumunsko Rumunsko

  • Místní kuchyně

    Rumunsko je zemědělská země, pěstují se zde rajčata, okurky, lilky, papriky. Vaří se vydatná jídla bez přílišné rafinovanosti a převládá venkovská strava.

    Rumunské speciality:

    Ardei copti - pečenné paprikové lusky v omáčce z vinného octa.

    Cascaval pané - smažený sýr s opečenými bramborami.

    Ciorba de Burta - dršťková polévka se šlehačkou a feferonkami.

    Clatite - palačinky s marmeládou nebo čokoládou.

    Cozonac - kynutý koláč s rozinkami.

    Musaca - zapečený nákyp z lilků a mletého masa.

    Pastrama - sušená skopová nebo hovězí šunka.

    Tochitura moldoveneasca - smažené vepřové v pepřové omáčce.

    Papanasi - koblihy s tvarohem a šlehačkou.

    Rumuni mají také výborné víno (Tarnave, Jidvei, Murfatlar, Feteasca) a ovocné destiláty, které pálí ze švestek, ze sladu, z hrušek, z jablek.