Bulharsko Bulharsko

  • Místní kuchyně

    Bulharská kuchyně je všeobecně považována za jednu z nejzdravějších kuchyní v Evropě. Příčinou jsou nejenom používané suroviny, ale i jejich úprava. Pokrmy jsou lehké, připravované šetrně na slunečnicovém oleji. Bulharská národní jídla obsahují velké množství zeleniny a vařené nebo grilované maso, zejména ryby či kuřata. Téměř do všech pokrmů se přidává tradiční bulharské koření čubrica (u nás známé jako saturejka). Pro Bulhary je typická častá konzumace mléka a mléčných výrobků, hlavně jogurtů a sýrů. Málokdo ví, že jogurt byl objeven právě na území Bulharska, na což jsou místní obyvatelé velice pyšní. Pravý bulharský jogurt je velmi hustý a má specifickou šťavnatou chuť.

    Bulharským národním jídlem je bob čorba - fazolová polévka, jejíž chuť se liší podle zvyklostí konkrétní lokality. Mezi tradiční bulharské pokrmy patří kebapčeta (silně kořeněné, na rožni opékané šišky ze sekaného masa), tarator (studená polévka z kyselého mléka, okurek, česneku, ořechů, kopru a olivového oleje), kavarma kebap (čubricou kořeněné vepřové maso se zeleninou a feferonkami), mussaka (v troubě zapékaný pokrm z masa, zeleniny, sýru kaškavalu, brambor, zelí a dalších přísad), gjuveč (bohatá zeleninová mísa, někdy i s masem, podávaná často s vínem), banička (ovčím sýrem plněný koláč z listového těsta) a balkava (sladký bulharský zákusek). V Bulharsku má svůj původ také oblíbený šopský salát, který je vynálezem Šopů - svou konzervativností proslavených obyvatel okolí Sofie a Dupnice.

    Výbornou bulharskou kuchyni doplňuje široká nabídka vín, která jsou (speciálně červená) označována jako jedny z nejlepších v celoevropském měřítku. Typickými bulharskými odrůdami červeného vína jsou Gamza a Mavrut, bílými Dimiat a Pamid.

    Stále větší oblibě se těší bulharské pivo, které je v lepších restauracích k dostání už i točené. Nejznámější je Stara Zagora, exportní pivo, které je popisováno jako nejchutnější. Typickými lihovinami jsou rakije (vinná pálenka), mastika (anýzový likér), mentovka, roza a vodka.

    Z nealkoholických nápojů jsou běžně k dostání celosvětově známé značky jako Cola, Fanta nebo Sprite. Častěji než turek se v Bulharsku pije silné presso v malých šálcích. Z čajů jsou nejoblíbenější bylinkové, například heřmánkový, mateřídouškový, třezalkový nebo čaj z listů borůvčí.

    Doporučuje se nekonzumovat tepelně neupravené potraviny obsahující vodu (např. točená limonáda, zmrzlina). Voda z vodovodu je sice pitná, ale její odlišné bakteriální složení může způsobit střevní potíže.