Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 destinací pro perfektní tropickou dovolenou

Tropická dovolená

Tropická dovolená

O nádherné dovolené v tropickém ráji s azurovou vodou a hebkým bílým pískem nemusíte pouze snít. Navštivte některé z níže uvedených míst a relaxujte na jedinečných plážích lemovaných palmami. Užívejte si krásných výhledů na moře, objevujte tajemství podvodního světa nebo vyzkoušejte některé z tamních kulinářských specialit.

1. Bora Bora

Zřejmě nejkrásnější tropickou dovolenou můžete zažít na ostrově Bora Bora, jenž platí za skutečnou perlu Francouzské Polynésie. Pokládá se dokonce za nejhezčí ostrov na světě a také za jednu z nejdražších dovolenkových destinací. Příroda jej obdařila kouzelnými lagunami s průzračnou vodou a působivými korálovými útesy. Obzvlášť pěkné pláže a laguny najdete na nejjižnějším cípu ostrova, kde se nalézá jedno ze dvou hlavních center Matira.

Bora Bora

Bora Bora

2. Riviera Maya, Mexiko

Mayská riviéra lemuje pobřeží Karibského moře mexického regionu Quintana Roo. Je proslulá pestrým výběrem all inclusive zařízení a romantických hotýlků po celé délce 40kilometrové pláže. Vesničky podél pobřeží nabízejí množství lákavých aktivit, od posezení v příjemných restauracích a plážových barech přes návštěvu rušných zábavních klubů po četné sportovní možnosti, k nimž patří potápění, plavání s delfíny či vodní lyžování.

Riviera Maya, Mexiko

Riviera Maya, Mexiko

3. Maledivy

Ostrovní stát Maledivská republika leží na jihu Asie v Indickém oceánu a je tvořen stejnojmenným souostrovím devatenácti korálových ostrovů – atolů. Každý atol má uprostřed krásnou lagunu s korálovým útesem, kde žije spousta působivých podmořských živočichů. Maledivy jsou zemí slunce, jemného bělostného písku, kokosových palem a kvetoucích voňavých keřů. Díky stálému počasí představují perfektní místo pro dovolenou takřka po celičký rok.

Maledivy

Maledivy

4. Cookovy ostrovy

Cookovy ostrovy tvoří patnáct ostrovů a atolů rozdělených na severní a jižní. Počasí je vcelku stálé, od listopadu do března je však třeba dávat pozor na hurikány a četné přeháňky. Raději vycestujte v jiném měsíci a navštivte například ostrov Rarotonga s domorodými vesničkami a plantážemi kokosových ořechů. Deštný prales ve vnitrozemí, dechberoucí vodopády a posvátná vulkanická hora vás jistě ohromí.

Rarotonga, Cookovy ostrovy

Rarotonga, Cookovy ostrovy

5. Fidži

Ostrovy Fidži v západním Tichomoří lze navštěvovat celoročně, nejvhodnějším obdobím je ale květen až říjen, kdy klesá teplota a vlhkost. Vynechat byste určitě neměli historické město Levuka, které fascinuje svou zachovalostí a krásnou architekturou. Čas jako by se tu zcela zastavil. Hlavní město Suva pak nabízí k vidění sídlo vlády, katedrálu z počátku 20. století a zajímavé Fiji Museum se sbírkami uměleckých předmětů z celé oblasti.

Fidži

Fidži

6. Bahamy

Bahamy se rozprostírají na téměř tisíci ostrovů a více než dvou tisících korálových ostrůvků. Jsou rovinaté bez větších pohoří, takže tam najdete převážně rozlehlé pláže. Luxusu a bohatství Baham využijí spíše zámožnější hosté. Hlavní město Nassau přitahuje pozornost historickou architekturou a neodolatelnou karibskou atmosférou. Druhou nejvyhledávanější lokalitou je Grand Bahama s neporušenou přírodou, bílými plážemi a piniovými lesy.

Bahamy

Bahamy

7. Dominikánská republika

Dominikánské republice se přezdívá perla Karibiku, poněvadž je skutečným rájem na zemi, kde si své sny o dokonalé dovolené splní milovníci odpočinku, romantiky i dobrodružství. Najdete zde nejúrodnější údolí i největší suché stepní oblasti, největší jezero a nejhlubší plošinu, nejdelší palmové pláže i nejvíce národních parků v celém Karibiku. Cena za pobyt přitom leží hluboko pod cenami jiných karibských destinací.

Dominikánská republika

Dominikánská republika

8. Bali

Bali, ostrov sopečného původu, patří k nejnavštěvovanějším v Indonésii. Zdejší kulturu reprezentují půvabné tanečnice, chrámové slavnosti a řada hinduistických památek. Vyhledáváte-li hlavně pláže, zavítejte na tu nejznámější. Je jí 6kilometrová Kuta se zlatavým pískem, nočními podniky a obchůdky. V oblibě ji mají fanoušci surfování. Skvělé podmínky pro plavání poskytují též klidnější pláže Sanur a Nusa Dua.

Bali

Bali

9. Thajsko

Oblíbeným cílem turistů je rovněž Thajsko, k jehož nejvyhledávanějším lokalitám náleží hlavní město Bangkok, největší ostrov v Andamanském moři Phuket s pláží Patong Beach, dále proslulé letovisko Pattaya s nesčetnými bary, diskotékami a kabarety. Populární je ostrov Koh Samui, oáza nedotčené tropické přírody. Jeho pobřeží lemují pláže a hezké palmové háje. Ke stěžejním atrakcím lze započítat i tamní mořský národní park Angthong.

Thajsko

Thajsko

10. Kostarika

V Kostarice najdete nedotčené tropické pralesy, téměř nekonečné a široké písečné pláže s kokosovými palmami, vodopády a jezera, hory i činné sopky. Země tudíž přímo vybízí k aktivní dovolené. Podnikněte túru na sopku, projeďte se na kole nebo vyzkoušejte rafting. Prozkoumejte zdejší národní parky, uchovávající ohromné množství rostlinných i živočišných druhů.

Kostarika

Kostarika

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín