Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské ostrovy: Osvěžující mix relaxace, zábavy i poznání

Dovolená v Evropě

Dovolená v Evropě Shutterstock

Láká vás dovolená v dramatické sopečné krajině, večery plné hudby a zábavy, nebo má vaše představa o dokonalém odpočinku spíše podobu romantických pláží, kouzelných horských vesniček a procházek uličkami historických měst? Nemusíte cestovat do dalekých exotických destinací. Evropské ostrovy jsou neodolatelné, hlavně pokud milujete čisté moře, města plná kultury, pulzující letoviska, inspirativní výlety, zábavu pro celou rodinu i skvělé jídlo. Ostrov vašeho srdce už čeká na váš přílet, stačí si jen vybrat...

Mallorca: Dovolená all in one

Vyhlídka Mirador Es Colomer, Mallorca

Vyhlídka Mirador Es Colomer, Mallorca Shutterstock

Na Mallorce není nouze o dobré jídlo, písčité pláže, pestrou nabídku výletů ani vyžití pro celou rodinu. Největší z baleárských ostrovů je sázkou na jistotu. Svým kouzlem vám učaruje v hornatém vnitrozemí, na nádherných písčitých plážích i v nesčetných zábavních parcích. Krásy ostrova můžete poznávat i během jízdy po některé z mnoha cyklotras. K těm nejnáročnějším patří 149 kilometrů dlouhý okruh Valldemosa–Andrax, který nejenže dokonale prověří vaši fyzičku, ale představí vám i divočejší tvář ostrova.  

S rozlohou 3 640 km2 se nemusíte bát, že byste na Mallorce nenašli romantická zákoutí nebo autentické tapas bary. Dostatek jich objevíte třeba v jednom z nejoblíbenějších turistických letovisek Paguera, ležícím na jihozápadě ostrova. Plážovou promenádu tu lemují rozsáhlé piniové háje, zajišťující i uprostřed léta příjemné mikroklima. Široké písčité pláže s pozvolným vstupem do moře jsou ideální pro rodiny s dětmi. Živé městečko Santa Ponsa nabízí rozlehlé pláže, malebný přístav i celou řadu barů, nočních klubů a kaváren. Jen 20 minut jízdy od letoviska se nachází moderní aquapark Western Water Park s množstvím atrakcí pro děti i dospělé. 

Zájezdy na Mallorcu

Do El Arenal míří milovníci rušného nočního života a taneční hudby. Právě tady se odehrávají ty nejvyhlášenější party, které končí až s východem slunce. Plážovou promenádu lemují desítky barů i střediska vodních sportů. Nachází se tu i velký aquapark a řada moderních atrakcí.

Hledáte-li poklidnější atmosféru, pak zamiřte do S`illot – letoviska ležícího na jihovýchodě ostrova. Dlouhou písčitou pláž zdobí Modrá vlajka EU a velmi pozvolný vstup do moře potěší rodiny s malými dětmi. Podobnou atmosférou láká i sousední Sa Coma s 900 metrů dlouhou pláží. Oblíbené je také místní safari Reserva Africa, kde si mohou návštěvníci během projížďky vláčkem či autem prohlédnout zblízka slony, opice i majestátní africké šelmy. Historii Mallorcy poodhalíte během prohlídky archeologického naleziště Pollentia. Archeologové zde objevili pozůstatky z dob, kdy roku 123 př. n. l. dobyli ostrov Římané. Do dnešních dní se tu dochovaly zbytky kamenných zdí a zdobené sloupy. Milovníkům historie by neměl zůstat skryt klášter Monasterio de Lluc, ležící v severní části ostrova. V útrobách duchovního centra celé oblasti se nachází vzácný obraz patronky ostrova Mare de Déu de Lluc ze 14. století. O nezapomenutelný zážitek se postará i divoká okolní krajina. A co teprve, až si o svých dojmech budete povídat nad sklenkou skvělého mallorského vína...

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Čtěte také:

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Skvěle namíchaný koktejl zážitků na Ibize

Dovolená na Ibize

Dovolená na Ibize Shutterstock

Ibiza, to jsou nikdy nekončící večírky, bujarý noční život, pulzující letoviska a opravdové hippie trhy. Nebo také husté borové háje, blankytně modré vody Středozemního moře, malé ostrůvky, jež přímo vybízejí k uspořádání soukromého pikniku i příjemná letoviska. Pro Ibizu jsou typické nejen divoké taneční party, rušný noční život, pulzující letoviska, zábavní parky, ale i desítky kilometrů písčitých pláží s pozvolným vstupem do moře a vysoká úroveň ubytování, která láká na ostrov nejen tance chtivou mládež, ale i rodiny s malými dětmi či sportovně založené cestovatele. Ti si mohou dopřát každodenní jogging podél pobřeží, vychutnat si stylový pozdrav slunci na pláži, ponořit se do modravých hlubin a nechat se oslnit rozmanitostí podmořského života nebo si půjčit kolo a prozkoumat krásy ostrova po vlastní ose. Svůj čas tak můžete věnovat poznávání jihovýchodní části ostrova, kde se nachází přírodní park Ses Salines, zapsaný na seznamu UNESCO. K vidění tu jsou překrásné pláže, solné pánve, hnízdiště mnoha druhů ptáků (volavky, plameňáci) i pozůstatky fénické osady.

Dovolená na Ibize

Na dokonale vonící polední menu vás nalákají stylové restaurace v hlavním městě Eivissa. Historické centrum čtyřicetitisícové ostrovní metropole je doslova protkané úzkými uličkami, malebnými kostelíky i útulnými kavárničkami. Dominantou města je středověká pevnost D´alt Villa s maurskými hradbami. Díky své jedinečnosti je pevnost zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Mezi hradbami a přístavem se nachází čtvrti Sa Penya a La Marina, plné obchůdků, kaváren a nočních klubů. Právě zde se odehrává proslulý divoký noční život. Pozoruhodný je také Puig des Molins – kopec větrných mlýnů, na kterém se nachází pozůstatky punského pohřebiště. Nejkrásnějšími západy slunce vás na Ibize oslní známá hora Es Vedra v letovisku Cala Tarida. To láká cestovatele nejen romantickými zálivy a širokou písčitou pláží, ale především krásnými přírodními scenériemi.

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Všechny odstíny modré na Sardinii

Pláž Cala Domestica, Sardinie

Pláž Cala Domestica, Sardinie Shutterstock

Sníte o dovolené v Karibiku a nechce se vám absolvovat mnohahodinový let nebo je zkrátka pobyt v exotice nad vaše finanční možnosti? Nevadí! Dokonale krásné pláže a moře hrající všemi barvami modré si dosyta užijete i na italském ostrově Sardinie. A když si k tomu připočtete ještě letoviska dýchající luxusem, příjemné horské vesničky, designové hotely, tajuplné jeskyně i historická města, pak máte rázem svou cílovou destinaci.

Na Sardinii se, více než na kterémkoli z evropských ostrovů, vyplatí přibalit do kufru pár kousků elegantního oblečení. Zdejší atmosféra si přímo říká o trochu té noblesy. Stylový outfit bude dokonalým doplňkem k nevšední kráse zálivu Orosei, kosmopolitní atmosféře ostrovní metropole Cagliari i příjemným protipólem k velkoplošnému graffiti, pokrývající většinu domů ve vnitrozemském městečku Orgosolo.

Dovolená na Sardinii

Po stopách renesanční architektury se můžete vydat do centra historického města Alghero, kterému se pro jeho půvab přezdívá malá Barcelona. Během procházky dlážděnými uličkami vás možná začne bolet za krkem z neustálého obdivování bohatě zdobených měšťanských domů, církevních budov, monumentální katedrály Santa Maria i kostela San Francesco ze 14. století. Vydržíte-li ve městě až do večerních hodin, pak můžete své zážitky rozšířit o degustaci silného ostrovního vína, poctivou porci domácích těstovin nebo návštěvu některého z trendy nočních klubů.

Nejkrásnější pláže Sardinie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Sardinie

Ostrov slunce a písku Fuerteventura

Pláž Risco del Paso, Fuerteventura

Pláž Risco del Paso, Fuerteventura Shutterstock

Léto po celý rok, fantastické pláže, divoké vlny, vynikající kuchyně a v neposlední řadě také žhavé slunce, které vaši pokožku zbarví neodolatelným bronzovým odstínem. Na druhém největším a nejslunnějším z Kanárských ostrovů budete mít dostatek prostoru pro výšlapy drsnou sopečnou krajinou, relaxaci ve stylových wellness centrech luxusních hotelových resortů, nezapomenutelnou rodinnou dovolenou nebo provozování některého z mnoha adrenalinových vodních sportů.

Pláže na ostrově Fuerteventura jsou ty nejkrásnější na celých Kanárských ostrovech. Pokrývá je jemný zlatavý či bělostný písek, který v některých místech utváří, k velké radosti nejmenších cestovatelů, vysoké duny. Na severovýchodě ostrova se nachází posvátná hora Tindaya, které jsou připisovány magické vlastnosti. K vidění tu jsou archeologická naleziště, otisky stop i unikátní rytiny. Mystickou atmosféru místa i úchvatný pohled na typickou ostrovní krajinu si můžete vychutnat, pokud se vypravíte po turistické stezce, vinoucí se po jihozápadním hřebenu hory.

Zájezdy na Fuerteventuru

Hlavním městem ostrova je malebné Puerto del Rosario. Zajímavou ozdobou zdejší krajiny jsou čtyři desítky větrných mlýnů, postavených v tradičním ostrovním stylu. Díky stále vanoucím větrům sloužily po dlouhá léta k výrobě mouky. Toužíte-li po snímku, který dokonale vystihuje duši ostrova, pak zamiřte právě sem.  Za návštěvu stojí přímořské vesničky s tradiční architekturou, malými kostelíky i keramickými dílničkami. Milovníci historie by neměli opomenout ani návštěvu města Betancuria, ležícího v samém středu ostrova. Jeho historie sahá až do 15. století. Velmi romantické jsou procházky křivolakými uličkami, koloniální architektura, kostelík ze 17. století i dobře vybavené archeologické muzeum. Výbornou pověst mezi gurmány mají i zdejší restaurace, nabízející vybrané pochoutky místní i mezinárodní kuchyně. Skvěle chutnají husté zeleninové polévky sopas, jednohubky tapas s chobotničkami, plody moře či klobáskami, čerstvé mořské ryby s omáčkou mojonebo hříšně dobrá smetanová zmrzlina.

Zpestřením rodinné dovolené může být návštěva zoologické a botanické zahrady Oasis Park s největší kaktusovou zahradou Evropy. Nezapomenutelným zážitkem je i pravidelné krmení velbloudů a žiraf. Milovníci vodních radovánek by si neměli nechat ujít návštěvu moderního aqua parku či plavbu ponorkou s proskleným dnem. Velmi dobrou úroveň i výborné umístění, uprostřed krásné přírody, mají i tři mistrovská golfová hřiště (Las Playitas Golf, Golf Club Salinas de Antigua, Fuerteventura Golf Club).

Dovolená na Kanárských ostrovech: Všechny odstíny Fuerteventury

Čtěte také:

Dovolená na Kanárských ostrovech: Všechny odstíny Fuerteventury

To pravé Řecko na Krétě

Palác Knossos, Kréta

Palác Knossos, Kréta Shutterstock

Pokud jsou ve vašem hledáčku řecké ostrovy, pak se vám z jejich množství dost možná zatočí hlava. V temně modrých vodách Egejského, Jónského a Libyjského moře se nachází desítky ostrovů i ostrůvků s dlouhými písčitými plážemi, oblázkovými zálivy i divokými útesy, ostrovy pro samotáře, zamilované páry, rodiny s dětmi, aktivní seniory i zábavy chtivé partičky přátel. Pro nerozhodné cestovatele je ideální volbou Kréta, která nabízí pro každého něco. Největší a nejjižněji položený řecký ostrov má mnoho tváří a každá z nich vás bezpochyby okouzlí.

Chytáte-li se na rodinnou dovolenou a vaše dítka se nemohou dočkat dovádění v moři a stavění z písku, pak zvolte sever ostrova. Pozvolný vstup do sluncem prohřátého, průzračně čistého moře, množství vodních sportů, zábavní možnosti i zázemí hotelových resortů vám poskytnou nekonečné možnosti vyžití. Jižní Kréta potěší duše romantiků. Dramatická skaliska, omývaná Libyjským mořem, malé plážičky, bez řad barevných slunečníku, všudypřítomná zeleň i zákoutí jako vystřižená z reklamy. Okouzlit se tu můžete nechat i pod vodní hladinou. Pobřeží je domovem mnoha druhů pestrobarevných rybek či korýšů.

Zájezdy na Krétu

Zasloužený restart vám dopřeje i zdejší příroda, ve které není nouze o vysoké hory, burácející řeky, jeskyně, horské louky, cedrové lesy i palmové háje. Moře není jediným přírodním bohatstvím Kréty. Vášniví turisté si mohou naplánovat výšlap klikatými horskými cestami, vedoucími až k náhorní plošině Lassithi ve východní části Kréty, nahlédnout do jeskyně Idaion Antron, kde prý vyrůstal sám Zeus, projít si nejdelší evropskou soutěsku Samaria nebo si přivstat a nechat se probouzet východem slunce a šuměním větru v korunách palem na proslulé pláži Vai.

Nemusíte znát nazpaměť všechny letopočty, ale jméno vládce olympských bohů vám v paměti jistě utkvělo. Životní cesta boha Dia započala právě na ostrově Kréta, konkrétně v jedné z jeskyní, ležící poblíž náhorní plošiny Lassithi. Ty největší historické skvosty na vás čekají v minojském paláci Knossos, v benátském přístavu Chania nebo na archeologickém nalezišti Gortys, ležícím 45 kilometrů jižně od ostrovní metropole Heraklion.

Radostnou ostrovní atmosféru nasajete v ulicích starobylých měst s modrobílými tavernami, živými náměstími i tradičními trhy. Sázkou na jistotu je návštěva elegantní Chanie či Rethymna. Za skutečně autentickou atmosférou bez turistického pozlátka je nutné vystoupat do malebných horských vesniček, kde stranou moderní civilizace přežívají prastaré zvyky a tradice. V příjemně ospalé atmosféře tu po staletí rostou košaté olivovníky, louky voní tisícem bylin, na slunci se vyhřívají kočky všech barev a velikostí a místní horský čaj a med zaručeně vyléčí každou podzimní chřipku.

Nezaměnitelná je i řecké kuchyně, která vás možná nejprve překvapí nezvyklými kombinacemi chutí, abyste po několika dnech zjistili, že dobře připravená mousaka, grilované chobotnice, souvlaki či gyros pomalu vytlačují z jídelníčku vašich dětí tolik oblíbenou pizzu, špagety a hranolky.

Proč vyrazit na Krétu aneb Charismatický ostrov, který vás zaručeně dostane

Čtěte také:

Proč vyrazit na Krétu aneb Charismatický ostrov, který vás zaručeně dostane

Krajina plná života na Tenerife

Městečko La Laguna, Tenerife

Městečko La Laguna, Tenerife Shutterstock

Potěší vás nádhernými plážemi, živelnou atmosférou, neokoukanou koloniální architekturou, monumentální sopkou i rozlehlostí, díky které se tu rozhodně nebudete nudit. Zatímco většina turistů míří neomylně za krásnými bělostnými plážemi do oblastí jako je Playa de las Américas nebo Los Cristianos, kde si užijí nekonečné plážové radovánky i bezchybný servis hotelových resortů, skutečnou tvář Tenerife odhalíte až za hranicemi letoviska.

Sopečný ostrov, omývaný vodami Atlantiku, se může pyšnit polohou ve stejném klimatickém pásmu jako Sahara a podzimní teploty tu dosahují prázdninových 25 °C. Na průzkum ostrova se však můžete vydat i během léta, kdy vás před úmornými vedry ochrání příjemný větřík. Byla by velká škoda nevyrazit na obhlídku ostrova, který je právem označován za mikro kontinent. Vždyť kde jinde byste během jednoho dne stihli navštívit poušť i skalnaté hory, projít se pralesem, natrhat si čerstvé banány, zahrát si golf s výhledem na Atlantik, vyjet lanovkou k vrcholu nejvyšší hory Španělska a projít se uličkami koloniálního města.

Skrytým pokladem ostrova je La Laguna, historické město zapsané na seznamu UNESCO. Jeho úzké uličky, historické budovy a malebná náměstí vás vezmou na procházku do minulosti, kde není nouze o elegantní barokní kostely, tradičních kanárské domy a stylové kavárny. Nejen vegetariány nadchne návštěva tržnice Mercado de Nuestra Señora de África, kde najdou širokou nabídku čerstvého ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, medu a dalších místních produktů. Po originálním suvenýru se můžete porozhlédnout i v některém z obchodů s vintage zbožím.

Dovolená na Tenerife

Dalším z historických skvostů je město Puerto de la Cruz, ležící v severní části ostrova, s půvabným kostelem Nuestra Señora de la Piňa de Francia, postaveném v 17. století. Recept na příjemně strávený den naleznete i v rozlehlém areálu, propojujícím botanickou a zoologickou zahradu. K vidění jsou tu banánové plantáže, vinice, květinové záhony i exotická zvířata.

V severovýchodním cípu ostrova se ukrývá poklad, jehož návštěvu by neměl vynechat žádný milovník přírody. Horský masiv Anaga je biosférickou rezervací, zapsanou na seznamu UNESCO. Nabízí rozmanité ekosystémy, od vysokých horských hřebenů až po bujnou vegetaci subtropických lesů. Můžete tu zavítat do pohádkových vesniček Taganana nebo Masca, a užít si výhledy na strmé  útesy, hluboká údolí a křivolaké horské stezky.

Laguny Teno, skryté v západní části ostrova v parku Parque Rural del Teno, představují oázu klidu a krásy. Tato přírodní rezervace, obklopená skalnatými útesy a tyrkysovou vodou, je ideálním místem pro klidný den strávený na pláži. S dostatečně plným piknikovým košem si na plážích Playa de los Patos nebo Playa del Bollullo užijete dokonalou letní idylku.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Království květin a pěší turistiky na Madeiře

Monte Palace Tropical Garden, Madeira

Monte Palace Tropical Garden, Madeira Shutterstock

Nedokážete projít kolem výlohy květinářství, aniž byste si domů odnášeli rozkvetlou kytici nebo exoticky vypadající rostlinu v květináči? Pak si můžete být jisti, že ostrov Madeira vás zcela jistě chytne za srdce. Není to náhoda, že se pro rozkvetlý ostrov věčného jara vžila přezdívka Perla Atlantiku. Ač je Madeira jednou z autonomních oblastí Portugalska, svou ohromující biodiverzitou a nespoutaným pobřežím jej připomíná jen velmi vzdáleně. Charakteristickou tvář dala ostrovu už v průběhu 16. století výstavba zavlažovacích kanálů, které jsou dodnes jednou z jeho hlavních atrakcí. Jejich prapůvodním účelem byl transport vody z vlhké severní části ostrova na sušší jih.  Procházka podél ikonických levád vás provede krajinou vodopádů, drsných útesů, romantických zákoutí, zapomenutých vesniček i vlhkých tunelů.

Po náročném výletě přijde vhod osvěžující koupel, pro kterou si můžete vybrat buď některou z mála písečných pláží nebo zavítat do Porto Moniz. Malebné rybářské městečko na severozápadním pobřeží Madeiry, je známé svými přírodními bazény. Ty vznikly díky sopečné aktivitě a poskytují ideální místo pro osvěžení a relaxaci. Obklopené skalnatými útesy a omývané Atlantským oceánem, představují jedinečný zážitek, který rozhodně stojí za návštěvu. Příjemný den na pláži můžete prožít i na ostrově Porto Santo, vzdáleném 43 km od Madeiry. Na 9 kilometrů dlouhé, písčité pláži pokryté léčivým pískem snadno načerpáte síly na další objevování. Plavbu k ostrovu vám možná zpestří pohled na skotačící delfíny či vorvaně.

Zájezdy na Madeiru

Příjemně vlahé subtropické podnebí přeje nejen turistice, ale i exotické flóře. Ve všudypřítomné šťavnaté zeleni vás ohromí pestrá paleta barev a tvarů orchideí, anturií, lilií, azalek či ibišků. Ostrovní květenu můžete obdivovat také ve známé botanické zahradě Monte Palace Tropical Garden, umístěné v kopci nad hlavním městem ostrova Funchal. Po vyhlídkové jízdě lanovkou se před vámi otevře 70 000 metrů čtverečních rajské zahrady s jedinečnými sbírkami rostlin z celého světa.

Lávová půda bohatá na živiny má na svědomí i charakteristickou zemitou chuť zdejšího vína, jež před konzumací odpočívá nejméně tři roky v obřích dubových sudech. Neméně originální je i ostrovní kuchyně. Ve stylových restauracích jsou nejčastější položkou na jídelním lístku čerstvé grilované ryby, špízy espetada grilované na dřevěném uhlí i saláty ze šťavnatého manga, maracuji, malých banánů či exotické pitangy.

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Čtěte také:

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Kouzlo odlehlosti na Azorských ostrovech

Dovolená na Azorech

Dovolená na Azorech Shutterstock

Snově krásná krajina i jistá odlehlost dodávají Azorským ostrovům punc výjimečnosti. Ač je všech devět obydlených ostrovů sopečného původu, každý z nich je něčím originální. Ostrovy, jež dostaly své jméno podle jestřábů, které spatřili první objevitelé kroužit nad pevninou, jsou jednou z autonomních oblastí Portugalska. Jejich přírodní krásy, množství jeskyní, hluboké vavřínové lesy, sopky, čajové plantáže, netradiční architektura i příjemné podnebí sem každoročně lákají tisíce turistů.

Pro ty je prvním cílem ostrov São Miguel, na kterém se nachází mezinárodní letiště i hlavní město Azorských ostrovů. Hlavní turistická sezóna tu trvá od června do poloviny října, kdy nemusíte vytahovat pláštěnku tak často jako v druhé části roku. Ideální cestou, jak dokonale poznat celý ostrov, je půjčení auta. Dosahují-li vaše řidičské schopnosti dostatečné úrovně a budete-li počítat s možným pohybem hospodářských zvířat po silnici, pak vás čeká nezapomenutelné dobrodružství.  

Do svého itineráře si určitě nezapomeňte poznačit návštěvu přírodní rezervace Caldeira Velha, kde se kromě pohledu na krásnou přírodu osvěžíte i koupelí v termálních jezírcích s železitou vodou. O sopečném původu ostrova vás přesvědčí výlet k nejvýše položenému jezeru Lagoa do Fogo. To vzniklo sopečnou erupcí a pohled na blankytně modrou vodu na pozadí sytě zelených kopců patří k tomu nejlepšímu co vám Azory nabídnou.

Dovolená na Azorech  

Pokud sledujete dění na kulinářské scéně, pak vaší pozornosti jistě neunikla zážitková restaurace Miroma v městečku Furnas. Místní specialitou je cozido, směs masa a zeleniny připravované za pomoci horké páry vyvěrající z nitra sopky.

Severní pobřeží ostrova São Miguel je jediným místem v Evropě, kde najdete čajové plantáže. Vše o pěstování, sběru a zpracování čajových lístků se dozvíte v Tea Factory Porto Farmoso, kde vás ochotně zasvětí do tajů výroby vynikajícího organického čaje. Kromě poznávání přírodních krás a ochutnávaní místních specialit si na ostrově São Miguel můžete užít i vodní radovánky. Bezvadným místem pro relaxaci je letovisko Mosteiros na severozápadním pobřeží. Pro rodiny s dětmi a méně zdatné plavce je ideálním cílem zátoka Praia dos Mosteiros s tmavým sopečným pískem, klidnými vodami a úchvatným výhledem na divoké útesy. Neplavci si mohou užít lázeň ve sluncem prohřátých přírodních bazéncích, rozmístěných podél pobřeží.

Vzhůru na Azory: Objevte souostroví barevnější, než malířská paleta

Čtěte také:

Vzhůru na Azory: Objevte souostroví barevnější, než malířská paleta

Idylické středomoří na Severním Kypru

Mešita Lala Mustafa Pasha, Severní Kypr

Mešita Lala Mustafa Pasha, Severní Kypr Shutterstock

Severokyperská turecká republika pokrývá třetinu ostrova Kypr a pro turisty byla ještě před několika lety velkou neznámou. Dnes zažívá svou renesanci a zdejší panenské pláže i historická města vítají návštěvníky toužící po nevšedních zážitcích. Největší raritu představuje samotné hlavní město Nikósie, jediná metropole na světě, kterou rozděluje státní hranice. Právě tady nejlépe porovnáte rozdíl mezi řeckou a tureckou částí ostrova. Zatímco řeckou část byste bez problémů zaměnili s jakýmkoli větším řeckým letoviskem, na tureckém území je atmosféra o poznání duchovnější. I když i zdejší letoviska začínají pomalu, ale jistě čerpat inspiraci na jihu ostrova, stále lákají návštěvníky spíše na čisté pláže, panenskou přírodu, historické památky i slavné město duchů. Tak se nazývá zapomenutá čtvrť Varosha, ležící v letovisku Fammagusta.  Dlouhé písčité pláže, luxusní hotelové resorty a špičkové restaurace se po kyperském státním převratu v roce 1974 proměnily v opuštěné místo obehnané plotem s všudypřítomnými troskami kdysi moderních hotelů. Pohodu na písčitých plážích omývaných blankytně modrým mořem si v letovisku Famagusta užijete i dnes. Pobyt vám zpestří i výhled na honosné středověké hradby, mešitu Laly Mustafy Pashi či slavnou Othellovu věž.

Zájezdy na Kypr

Severně od Famagusty leží starobylé město Salamína, o němž psal ve svých eposech samotný Homér. Okouzlí vás zachovalým amfiteátrem a ruinami římských lázní, školy i akvaduktu. V naprostém klidu, bez davů turistů, si vychutnáte neopakovatelnou atmosféru místa, kterým prošly dějiny, precizní práci dávných umělců i píseň moře znějící kulisami ztichlého divadla.

Severovýchod ostrova je královstvím divočiny, které okouzlí především milovníky přírody. Poloostrov Karpaz láká na divokou horskou přírodu, romantické písčité pláže, tajemný hrad Kantara, léčivé prameny, zapomenuté vesničky, rozkvetlé louky i divoké oslíky. Úrodná rudá půda svědčí nejen olivovníkům, svatojánským chlebům a ovocným stromům, ale také orchidejím, kterých byste tu napočítali přes 40 druhů. Během odpočinku na liduprázdných plážích tu můžete pozorovat mořské želvy nebo se ponořit pod hladinu a na chvíli se stát součástí podmořského království.

Ve vesničce Dipkarpaz můžete navštívit poutní místo sv. Ondřeje. U kostelíka s barevnými freskami vyvěrá pramen, jehož voda je prý zaručeným lékem na oční neduhy. Právě na tomto hluboce duchovním místě dokonale vstřebáte dojmy z přírody, památek i poklidné atmosféry tohoto okouzlujícího ostrova.

Splňte si svá dětská přání: Severní Kypr omámil i bájného Homéra

Čtěte také:

Splňte si svá dětská přání: Severní Kypr omámil i bájného Homéra

Dokonalá pohoda na Maltě

Valleta, Malta

Valleta, Malta Shutterstock

I takový trpaslík mezi ostrovy, jakým Malta se svými 317 kilometry čtverečnými bezesporu je, se může pyšnit velkým množstvím historických i přírodních krás. Velkou výhodou je, že všechny půvaby tohoto souostroví zvládnete poznat během několika dní. A co, že je na seznamu? Krásné pláže, megalitické chrámy, výlet na ostrov Gozo, potápění, pozorování delfínů, některý z mnoha festivalů i ochutnávka mořského ježka. Ostrov, na kterém byl uvězněn bájný Odysseus vám uhrane nejen ohromující historií, ale i počtem kýčovitě fotogenických míst i elegancí hlavního města.

Dovolená na Maltě

Nemusíte být znalcem architektury, abyste poznali, že ostrovní metropole Valletta má nezaměnitelný styl. Zajímavá kombinace barokních památek, barevných balkónů, křiklavých kaváren, kamenných uliček, kostelíků a výhledů na blankytně modrou mořskou hladinu vás přiměje k zakoupení turistického průvodce. Ostrov ležící mezi Evropou a Afrikou je živoucí učebnicí dějepisu. Ať už vás fascinují osudy dávných mořeplavců, maltézských rytířů nebo pozůstatky megalitických staveb, na Maltě vás bude historie obklopovat na každém kroku. Megalitické chrámy Hagar Qim z mladší doby kamenné, vystavěné na mírném svahu s nádherným výhledem na moře, vám učarují magickou atmosférou a přimějí vás přemýšlet o důvodu jejich vzniku. Podobnou energii mají i zrestaurované megalitické chrámy ve městě Tarxien. Na procházku maltskou historií se můžete vydat i do romantické Mdiny či sousedního Rabatu s katakombami Sv. Pavla a Sv. Agáty. Malta je také plná krásných písčitých pláží. Stačí si jen vybrat. Nejnavštěvovanější a zároveň i největší pláží je Mellieha Bay, kterou s oblibou vyhledávají rodiny s malými dětmi. Zlatavý písek pokrývá i vyhlášenou Golden Bay, ležící v severozápadní části ostrova.

Ať už bude doba vašeho pobytu na Maltě jakkoli dlouhá, určitě byste neměli vynechat návštěvu ostrova Gozo – oblíbeného mezi místními i turisty. Z přístavu ve Vallettě sem vyplouvají několikrát denně výletní lodě a trajekty. Přivítá vás všudypřítomná zeleň, strmé útesy i příjemná zátoka Dwejra Bay. Odvážlivci mohou vyzkoušet potápění v proslulé Blue Hole i prohlídku Věže obrů Ggantija – nejstarší kamennou stavbu na světě. Vykoupat se můžete na pláži Ramla Bay s načervenalým pískem, průzračně čistou vodou i pozvolným vstupem do moře. V blízkosti pláže se nachází mytická jeskyně Kalypsó, v níž byl vězněn bájný Odysseus.

Skryté poklady Malty: Venuše, hra o trůny a pomník Václava Havla

Čtěte také:

Skryté poklady Malty: Venuše, hra o trůny a pomník Václava Havla

Velká italská jízda na Sicílii

Cefalu, Sicílie

Cefalu, Sicílie Shutterstock

Největší italský ostrov je svou atmosférou na míle vzdálený elegantní Sardinii, ale přesto mají obě místa něco společného – nezastupitelné místo v srdci všech Italů. Pro Sicílii hraje její drsná krása, fascinující historie i samozřejmost s jakou se během pár dní stanete součástí místní komunity.

Symbolem ostrova je Etna – nejkrásnější pohled na 3 329 metrů vysoký doutnající vrcholek nejvyšší činné sopky v Evropě je z letoviska Taormina, ležícího na severovýchodě ostrova. Oblíbené městečko, situované na útesu nad mořem, nabízí návštěvníkům příjemné koupání na menších písčitých plážích i prohlídku úctyhodně zachovalého římského divadla Corso Umberto, antického divadla Odeon, středověkého hradu či renesanční katedrály. Pro návštěvu historické části města je turistům k dispozici kabinová lanovka.

Zájezdy na Sicílii

Nedaleko města Agrigento se nachází italské Údolí králů – v 5. století př. n. l. tu Řekové postavili rozsáhlý komplex chrámů. Monumentální Chrám svornosti je považován za nejzachovalejší řecký chrám na světě. Nesmazatelnou stopu na ostrově zanechal také řecký učenec Archimedes, který se narodil ve městě Syrakusy, ležícím při východním pobřeží Sicílie. Z jeho časů se tu dochovalo mnoho zajímavých památek. Nejznámější je řecké divadlo, s kapacitou až pro 15 000 diváků.

Za návštěvu stojí i Cefalù – malebné město na severním pobřeží ostrova. Láká návštěvníky nejen svou úchvatnou pláží s pozvolným vstupem do průzračně čistého moře, ale i historickým centrem. Během procházky úzkými uličkami starého města se nezapomeňte vyfotit před normanskou katedrálu z 12. století, která je zapsána na seznamu UNESCO. Ospalou atmosféru, křišťálově čistý vzduch i úchvatné výhledy vám dopřeje vesnička Caltabellota, ležící na jihu ostrova.

Součástí ostrova je také celá řada větších i menších neobydlených ostrůvků. Exotikou dýchají Liparské ostrovy s plážemi pokrytými tmavým sopečným pískem i možností vystoupat ke kráteru činné sopky Stromboli. Je-li nedílnou součástí vašich dovolených i ochutnávka místní kuchyně, pak na Sicílii nesmíte vynechat sklenku skvělého červeného vína. Nejlépe si ho vychutnáte v restauraci s výhledem na moře, kde na chvilku pocítíte tu pravou italskou radost ze života.

7 důvodů proč vyrazit na dovolenou na Sicílii

Čtěte také:

7 důvodů proč vyrazit na dovolenou na Sicílii

Voňavý roadtrip na Korsice

Bonifacio, Korsika

Bonifacio, Korsika Shutterstock

Jste-li rádi aktivní i na dovolené, a navíc se zajímáte o historii, pak by na vašem dovolenkovém seznamu měla první příčka patřit Korsice. Rodiště proslulého vojevůdce Napoleona Bonaparte přímo magicky přitahuje milovníky outdoorových aktivit, potápění, cykloturistiky, golfu, vodních sporů, nordic walkingu i plavání. Společně strávený čas si tu skvěle užijí i rodiny s malými dětmi, které budou nadšené z možnosti volného pohybu v přírodě. Celým ostrovem se vine množství stezek pro pěší i cyklisty. Vybírat můžete z různých stupňů obtížnosti, pro děti jsou u odpočívadel k dispozici herní prvky i naučné tabule. Horolezci najdou vyžití v hornatém středu ostrova i v jeho jižní části, kde se nacházejí vyhlášené lokality jako Aiguilles de Bavella, Paqlia Orba či Restonica.

Dovolená na Korsice 

Na celém ostrově je k vidění celá řada historických památek, megalitických staveb, citadel, strážních věží i odkazů na slavného rodáka Napoleona Bonaparte. Za návštěvu stojí historické město Ajaccio, které potěší množstvím zajímavých architektonických památek, příjemnými kavárnami i čilým městským ruchem. Město bylo založeno v roce 1492 a jeho zakladatelé tak byli vrstevníci Kryštofa Kolumba. V centru města stojí Maison Bonaparte, rodiště slavného vojevůdce. Právě on se zasadil o to, aby se jeho rodné město stalo v roce 1811 ostrovní metropolí. Můžete si být jisti, že během svých toulek ulicemi města zaručeně narazíte na suvenýry s jeho podobiznou. Právě tady pocítíte kontrast mezi rušným životem ve městě a nedotčenou přírodou při pobřeží. Blízký záliv La golfe de Lava je známý díky krásné pláži s pozvolným vstupem do moře. Vodní radovánky bez starostí si tu mohou užít i rodiny s malými dětmi. Dobrodružnou plavbu po stopách pirátů nabízí návštěva ostrůvků Iles Sanguinairies, které v minulosti sloužily jako útočiště pirátů. Budete-li trpěliví a počkáte si na západ slunce, uvidíte prý na hladině moře krev, kterou tu prolévaly jejich oběti.

Hostinou pro všechny smysly je návštěva městečka Bonifacio, vystavěného na útesech nad mořem. Kromě dechberoucího výhledu, zvuku vln narážejících na skaliska, vzduchu vonícího solí a bylinami si tu v některé z kaváren s výhledem na přístav plný luxusních jachet vychutnáte hříšně sladké zákusky i vynikající kávu. Láska přeci prochází žaludkem a ve Francii to platí dvojnásob.

Představujeme charismatické obry Středomoří: Sicílii, Sardinii a Korsiku

Čtěte také:

Představujeme charismatické obry Středomoří: Sicílii, Sardinii a Korsiku

Slunečný ostrov antických bohů Rhodos

Akropole Lindos, Rhodos

Akropole Lindos, Rhodos Shutterstock

Proslavil ho jeden ze sedmi divů světa, desítky fotogenických pláží, malé rybářské vesničky, úctyhodná historie, ospalé zátoky, půvabná letoviska i možnost vyrazit na průzkum některého z okolních ostrovů. O tom, že Rhodos není jen další z plážových destinací se přesvědčíte hned po příletu do hlavního města Rhodos (UNESCO). Uličky starého města se tu stáčí a klikatí kolem zbytků starověkých svatyní, křižáckého opevnění, honosných sídel, byzantských kaplí, tureckých lázní i místa, kde podle legend stál bájný 33 m vysoký Rhodský kolos. Dnes jsou na jeho místě dva sloupy se sochami jelena a laně, symboly ostrova.

Dalším z míst, které charakterizuje Rhodos je letovisko Lindos. Charismatická rybářská vesnice s typickými bílými domky, rozesetými po zalesněných kopcích. Kromě krásných výhledů a nádherných pláží, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na ostrově, si tu můžete prohlédnout i Akropoli s chrámem bohyně Athény. Ten má výjimečné kouzlo i při pohledu z moře. V zálivu Lindos se nachází také rušné turistické letovisko s množstvím moderních hotelů, barů a diskoték. Za bujarým nočním životem můžete zamířit do letoviska Faliraki, s mnoha vyhlášenými plážovými diskotékami i nočními kluby.

Zájezdy na Rhodos 

Oblíbeným cílem výletů na ostrově je Údolí motýlů, ležící jen 20 minut jízdy od ostrovní metropole. Okouzlující údolí získalo své jméno podle tisíců motýlů s oranžovými křídly. Hejna přástevníků kostivalových tu můžete spatřit odpočívat v trávě, na kmenech stromů i v přítmí jeskyní. Příjemnou procházkou vedoucí podél potoka můžete dojít až k muzeu s rozsáhlými sbírkami motýlů z celého světa. Fyzicky zdatní turisté mohou vystoupat na kopec s krásnou vyhlídkou, na jehož vrcholu se tyčí klášter Kalopetra.

Zlatým hřebem ostrova jsou jeho nádherné pláže. Nejznámější je pláž v zálivu Anthony Quinna na severovýchodě ostrova. Mezi skalisky se ukrývají dvě romantické štěrkové plážičky s pozvolným vstupem moře a bohatým podmořským životem. Ke karibským plážím je přirovnávána pláž Tsambika (mezi letovisky Kolymbia a Archangelos) s jemným bílým pískem, přecházejícím do temně modrého moře. Masáží jemnými oblázky ve tvaru srdce vás potěší odlehlejší pláž Fourni, ležící nedaleko hradu Monolithos.

Divoké vodní radovánky pro celou rodinu si užijete v moderním aquaparku ve Faliraki. Množství adrenalinových atrakcí, tobogánů, skluzavek, divoká řeka, atrakce pro děti i relaxační zóna vás ukolébají ke klidnému spánku. Můžete si nechat zdát třeba o výletech na další z dodekanéských ostrovů, Karpathos, Kalymnos, Leros či Patmos, omývaných průzračně čistým Egejským mořem.

 Jaký je ostrov slunce? Aneb 6 důvodů, proč navštívit Rhodos

Čtěte také:

Jaký je ostrov slunce? Aneb 6 důvodů, proč navštívit Rhodos

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín