Kypr Kypr

  • Místní kuchyně

    Řecká kuchyně patří k nejlepším a nejzdravějším na světě. V žádné domácnosti nikdy nechybí zelenina, maso, sýr olivový olej a víno, které nemá ve světě konkurenci. Nejznámější je Commandaria. Když si chcete dát typické kyperské jídlo běžte do tzv. taverny. Dřevěné uhlí je základ pro přípravu každého pokrmu.

    Halloumi - toto je opravdová kyperská specialita, zapečený grilovaný sýr s čerstvou zeleninou a chlebem
    Moussaka - vrstvy mletého masa, baklažánu, cukety a brambor zalité bešamelovou omáčkou, opravdová delikatesa
    Pastisjo - nákyp z mletého masa, makaróny a bešamelu
    Souvlaki - špíz z několika druhů masa
    Všichni známe Gyros a kebab, ale uvidíte, že tady chutnají mnohem lépe než u nás.
    Pita - slaný koláč z listového těsta plněný špenátem, šunkou nebo sýrem si nesmíte nechat ujít
    Na mořských specialitách si nejvíce pochutnáte v místních rybárnách.

    Lihoviny

    Na Kypru stejně jako v celém středomoří je nejlepší Ouzo a na venkově kyperské brandy. Kávu i čaj místní konzumují ve velkém. Co se týče piva je bezkonkurenčně nejlepší Keo a Carlsberg. Voda je všude pitná a balenou dostanete koupit na každém rohu.