Finsko Finsko

  • Místní kuchyně

    Podobně jako jinde v Evropě, i mnohé finské pokrmy nezapřou podobnost s pokrmy vařenými v sousedních zemích – především ve Švédsku a v Rusku. I přesto si finská kuchyně zachovává mnoho specifik, a byla by velká škoda alespoň některé z tradičních finských jídel při návštěvě této krásné země neochutnat. Pro finskou kuchyni je specifické používání zeleniny – především brambor, masa, ryb, hub a mléčných výrobků. Málokteré jídlo si Finové dokážou představit bez skleničky mléka, kterým zapíjejí jednotlivá sousta. Z masa se jí ve Finsku nejčastěji vepřové, setkat se ale můžete i s losím nebo sobím. Díky obrovskému množství sladkých i slaných vodních ploch se v místní kuchyni často setkáme s rybami, hlavně s lososy, síhy, sledi a siveny. Nedílnou součást finské kuchyně tvoří také tmavý žitný chléb, který si – namazaný máslem a obložený oblíbenou zeleninou a masem – dává mnoho Finů klidně i k obědu. Finské lesy jsou plné obrovským množstvím bobulovitých plodů – například borůvek, morušek, brusinek, malin, ostružin či lesních jahod, které se následně zpracovávají do sladkých i slaných pokrmů nebo se z nich vyrábějí výtečné marmelády.

    Mezi typická finská jídla patří:

    Lihapullat – jedná se o kuličky z mletého (převážně hovězího či vepřového) masa. Podávají se nejčastěji s bramborami či bramborovou kaší, zalité omáčkou.

    Karjalanpiirakka – jídlo podobné ruským pirohům, s tím rozdílem, že tato kapsa je otevřená. Plní se nejčastěji směsí z rozmačkaných brambor s rýží či mrkví. Navrch pak patří vejce natvrdo s rozpuštěným máslem.

    Hernekeitto – sytá hrachová polévka s vepřovým masem a hořčicí, která se vaří vždy jedině ve čtvrtek. Tento zvyk pochází ještě z dob, kdy se lidé připravovali na páteční půst. Po polévce jsou na řadě lívance s jahodami.

    Kalakukko – pod názvem tohoto tradičního finského pokrmu se skrývá směs rybího a vepřového masa se slaninou, která je zapečená v chlebu.

    Poronkäristys – sobí maso podávané s bramborovou kaší a brusinkami. Dle nejnovějších studií je sobí maso velmi zdravé a výživné, a proto se těší oblibě nejen v Laponsku, ale i v celém Finsku.

    Leipäjuusto – jedná se o čerstvý sýr vyráběný v Laponsku. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka, použito však může být i kozí nebo sobí. Sýr se peče, griluje či smaží a následně se podává s moruškovou marmeládou nebo do salátů.

    Dezerty a sladkosti:

    Munkki – koblihy plněné moruškovou marmeládou

    Mustikkapiirakka – borůvkový koláč

    Vispipuuro – pšeničná kaše s typicky růžovou barvou, kterou dělají borůvky, brusinky, či jiné lesní ovoce, které je do kaše zamícháno.

    Nápoje:

    Káva – skandinávské země dlouhodobě patří mezi státy s nejvyšší spotřebou kávy na osobu a právě Finsko zastává ty vůbec nejvyšší příčky žebříčku. Finové pijí kávu několikrát denně.

    Pivo – ve Finsku se nejčastěji vyrábí světlé ležáky – například značky Karhu, Karjala nebo Lapin Kulta.

    Sahti – typické finské pivo, jehož chuť doplňují bobule jalovce.

    Lakka – likér vyráběný z ostružiníku morušky.

    Vodka – finská vodka právem patří mezi nejkvalitnější na světě. Vyrábí se z pramenité ledovcové vody a vybraného ječmene.

    Koskenkorva – známý alkoholický nápoj vyráběný z ječmene. K dostání je v mnoha variantách.

    Lonkero – velmi populární alkoholický nápoj, který je směsí ginu s limonádou.