Řecko Řecko

  • Místní kuchyně

    Řecká kuchyně je poměrně pestrá, velmi zdravá a chutná. Základem řeckých jídel je olivový olej, rajčata, cukety, cibule, česnek, artyčoky, olivy, ovčí a kozí sýr. Z masa se pak v Řecku nejčastěji jí grilované skopové, jehněčí a drůbeží maso a samozřejmě také čerstvé ryby. V jídelníčku převládají různé saláty a luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna), oblíbená mezi Řeky je také listová zelenina politá dresinkem.

    Mezi typická jídla patří gyros, tzatziki a typický vynikající řecký jogurt. Ochutnejte "pitu", což je chlebová placka. Výborné jsou také řecké moučníky, pečivo nebo slané koláče z lískového těsta plněné sýrem či špenátem a velmi oblíbené je v této oblasti také sušené ovoce a oříšky.

    Řekové mají poněkud odlišný harmonogram, co se týče času oběda. Po snídani, kterou tvoří obvykle nějaké pečivo a šálek kávy, následuje až oběd kolem třetí a čtvrté hodiny. Večeře začíná nejdříve kolem půl desáté a často se protáhne dlouho do noci.

    Hlavní jídlo tvoří předkrm, což jsou například plněné grilované paprikové lusky, vinné listy s rýží nebo pasta z cukety nebo lilku. Řekové si předkrm opravdu vychutnávají, stráví nad ním někdy více času než hlavním jídlem.

    Řecké speciality

    Kdo bude chtít ochutnat nějaké typické řecké speciality, doporučujeme například následující pokrmy:
    gyros - tenké plátky masa, které se odřezávají z masa napíchnutého na svislém grilu
    moussaka - v troubě zapečené vrstvy lilku, prostřídané bramborami a mletým masem
    souvlaki (špíz) - maso na jehle, rožněné nebo grilované
    chalva - moučník z mouky, tahini (pasta ze sezamových semínek), oleje, medu a ořechů
    choriatiki - řecký salát ze selského salátu, rajčat, okurek, cibule, oliv a ovčího sýra
    kalamaria - krájené obalované a osmažené sépie
    baklava - moučník z listového těsta s medem a oříšky
    dolmades - vinný list plněný rýží, masem, zapečený s omáčkou s vajec a citrónu
    barbuna - ryby na roštu
    gemistes - zapečená rajčata nebo zelené papriky plněné rýží a mletým masem
    gopes - malé smažené rybičky
    keftedes - kuličky z mletého hovězího masa
    melitsanosalata - pyré z lilků
    ochtapodi - chobotnice, sépie
    piperies a tomates gemistes - papriky a rajčata plněné směsí rýže a mletého masa
    tzatziki - strouhaná okurka v jogurtu, dochuceném česnekem

    Typické řecké pití

    Co se týče oblíbeného pití Řeků, typickým aperitivem před jídlem je "ouzo", což je anýzovka, kterou si můžete podle chuti smíchat s vodou. Během jídla se v Řecku pije stolní víno. Pivo zde není tak rozšířené, ovšem najdete tu například poměrně dobré značky Amstel a Mythos. Když se řekne Řecko, všem se asi vybaví Metaxa, což je jedinečná kombinace brandy a likéru. Na závěr každého jídla se pije řecká káva - jde o nám dobře známého "turka". Tady je podávána již oslazená a dostanete k ní i sklenici vody. Jistě znáte i frapé - studenou kávu.