Thajsko Thajsko

  • Místní kuchyně

    Thajsko se pyšní jednou z nejlepších světových kuchyní. Mnohými chutěmi i ingrediencemi se podobá kuchyni čínské či indické; ta thajská je ovšem ostřejší a způsob přípravy bývá zpravidla rychlejší. Jídla a recepty v Thajsku jsou výsledkem mnoha staletí vaření, kdy místní kmeny připravovaly pokrmy z toho, co jim zdejší klima a půda nabídla. Díky tradičním kuchařským postupům kmenů na severu a koření z jihu pak začala vznikat jídla, která si postupem staletí oblíbil celý svět. Základ prakticky každého thajského jídla tvoří rýže, která se zde pěstuje prakticky všude. Podle druhu pokrmu zvolí kuchaři vhodný druh rýže a také způsob její přípravy. Z masa připravují Thajci nejčastěji vepřové a drůbeží; velmi často se na talíři objevují také plody moře a ryby. Pověstná je thajská kuchyně také díky neobvyklým kombinacím a nejrůznějším specialitám. Asi nejznámější kuriozitou thajské kuchyně je příprava hmyzu, který ve všech možných podobách můžete ochutnat u pouličních stánků.

    Vzhledem ke své geografické poloze najdeme v Thajsku také mnoho druhů ovoce a zeleniny, které se v Evropě moc neví. Doporučujeme zavítat na některý z thajských trhů a ochutnat například karambolu, některý z mnoha druhů banánů, mango, tamarind, durian, jackfruit, liči a mnoho dalších. Abyste se vyvarovali případným střevním potížím, je vhodné vybírat takové ovoce, které má slupku. Oloupáním vnější vrstvy totiž předejdete případné infekci například z vody, kterou bylo ovoce omyto.

    Typickými thajskými jídly jsou:

    Kaeng Khiao Wan – zelené kari; jedno z nejznámějších thajských jídel. Jeho základem je kokosové mléko, rybí omáčka a kari pasta vyrobená ze zelených chilli papriček, cibule, citronové trávy a zázvoru.

    Tom Yam – pálivo-kyselá polévka připravená z listů kafrové limetky, galangalu, citronové trávy, chilli, limetkové šťávy a krevet nebo kuřecího masa.

    Gang Pet – pálivé kari s kokosovým mlékem, bylinkami, česnekem, chilli, krevetovou pastou, koriandrem a zeleninou.

    Pad Thai – smažené rýžové nudle podávané s krevetami nebo kuřecím masem, posypané restovanými oříšky.

    Som Tam – salát ze zelené papáji se zelenými fazolemi, smaženými krevetami a oříšky s limetkovou zálivkou a s dresinkem z chilli a palmového cukru.

    Satay – grilované kuřecí maso s oříšky, šalotkou a omáčkou z palmového cukru.

    Pad Kaphrao – kuřecí, hovězí nebo vepřové maso či krevety restované s velkým množstvím chilli, česneku a thajské bazalky.

    Kaneg Phanaeng – jemné kokosové kari s kari pastou, restovaným kořením, kuřecím nebo vepřovým masem.

    Tod man Pla – rybí karbanátky po thajsku, které jsou ochucené lístky z kafrové limetky a podávané se sladkou chilli omáčkou.

    Kaeng Massaman – mírně pálivé thajské kari s anýzem, skořicí, hřebíčkem, bramborami a hovězím nebo jehněčím masem. Pokrm inspirovaný indickou kuchyní.

    Thajské nápoje:

    Z nápojů v Thajsku převládá zelený čaj a čaj oolong, připravovaný z částečně fermentovaných lístků. I v Thajsku se vaří pivo, které se zde dá sehnat pod názvy Singha nebo Chang. Z lihovin je zajímavá například thajská rýžová whisky zvaná Mekong nebo rum z cukrové třtiny.