Madeira Madeira

  • Místní kuchyně

    Poznávání kultury v zemi kde trávíte dovolenou je spojeno také se seznámením se s místní kuchyní, pokrmy a stravovacími zvyky. Na Madeiře si budete moci vybrat jednu z příjemných restaurací, které nabízejí místní speciality, dezerty a vína širokého výběru. Nemusíte se obávat domluvy s obsluhou a objednání jídla. Jídelní lístek je uveden většinou v několika jazycích, nechybí ani lákavé fotografie jednotlivých jídel. Ceny jídel jsou v celku příjemné a obzvláště výhodná jsou polední menu. Za cenu od 13 do 25 EURO pořídíte vydatný oběd, zahrnující polévku, hlavní jídlo a dezert. Nedílnou součástí dezertů jsou různé druhy exotického ovoce, které se často upravuje flambováním, nebo je součástí zákusků se zmrzlinou a karamelem.

    Hlavní nepostradatelnou složkou madeirské kuchyně, která se podobá té portugalské, jsou ryby a plody moře. Tradičně se v jídelníčku objevuje tzv. espada, podlouhlé úhořovité tmavé ryby, s jemným bílým masem. Uvidíte je také na tržištích, kam je dovážejí rybáři čerstvě ulovené. Mohou dosahovat až dvoumetrové délky a tradičně se podávají zapečené s banány.

    Oblíbené je maso z madeirského tuňáka, které bývá součástí zeleninových salátů, nebo se připravuje jako velice chutný steak, podávaný s několika druhy omáček, často s omáčkou z místního vína. Běžně si můžete objednat i pokrmy ze žraločího masa, nebo specialitu - uzeného mečouna. Pokrmy z další druhů ryb, chobotnic, olihní, krevet, nebo kuželnatek, lze jen doporučit.

    Hovězí maso je také nedílnou součástí místního jídelníčku. Připravuje se jako tzv. espetada, což je špíz s hovězím masem, prokládaný bobkovým listem, nebo grilovaný společně s celým ananasem, který se následně podává jako zákusek. Pod masem se podle staré receptury zatápí vavřínovým dřevem, což masu dodává výtečnou chuť. Další hovězí specialitou je volský jazyk v omáčce z madeirského vína.

    Přílohou k pokrmům je běžně rýže, brambory, kukuřičné smažené kostičky, nebo chléb bolo de caco - placky připravené ze směsi žitné a kukuřičné mouky, a sladkých brambor. Nechybí ani čerstvá zelenina, která je také hlavní součástí vydatných polévek, jako je česneková, zelná, nebo rajčatová.

    Jako aperitiv se podává místní víno Madeira, alkoholizované dezertní víno, které se připravuje speciálním procesem zahřívání, kvašení a dolihování. Tradice výroby tohoto vína sahá až do 17.století. Aby vydrželo dlouhou cestu do Evropy a vysoké teploty, přidávalo se do něj brandy. Postupně se postup výroby zdokonalil a funguje dodnes. Podle podílu cukru se rozlišuje několik druhů vína Madeira, a to Boal, Bual, Malmsey, Sercial a Verdelho. Na výběr je i z mnoha dalších kvalitních červených a bílých vín.