Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vybírejte dovolenou dětskýma očima

Jakou dovolenou by si vybraly děti?

Jakou dovolenou by si vybraly děti? Max Goncharov

Výběr rodinné dovolené je velmi náročná disciplína, která vyžaduje maximální soustředění, mnoho tolerance i velkou dávku představivosti. Řečeno sportovní terminologií se jedná o běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. Unaveného sportovce pak v cíli místo ovací mohou čekat znuděné obličeje jeho ratolestí. Přitom stačí málo – podívat se na svět dětskýma očima a představit si, jak byste nejraději trávili dovolenou s rodiči. 

Nezapomeňte vzít v úvahu jedinečnou osobnost své ratolesti. Vybrali jsme nejčastější archetypy a podle nich vytipovali nejvhodnější a nejzajímavější destinace pro vaši další báječnou rodinnou dovolenou.

Vášnivý turista

Albánie nadchne celou rodinu

Albánie nadchne celou rodinu Shutterstock

Zdědilo po vás vaše dítko toulavé boty a největší radost mu přináší procházky divokou přírodou? Tu skutečně panenskou naleznete třeba v Albánii. Pravá krása této balkánské země je skryta v horách. V nedotčené přírodě, protkané průzračnými řekami, rozkvetlými loukami i hlubokými lesy je možné spatřit volně žijící vlky, medvědy či rysy. Malebnou krajinu křižuje hustá síť turistických tras různých stupňů obtížnosti. Luxusnější tvář turistiky nabízí Madeira. Pro ostrov věčného jara, omývaný vlnami Atlantského oceánu, jsou typické vodní kanály (levády), kolem kterých vedou četné turistické stezky. Čerstvou novinkou je adrenalinová atrakce Sky Walk Cabo Giaro. Vyhlídková terasa, vytvořená ze skleněných kvádrů přímo nad hlubokou propastí (nejvyšší útes v Evropě).

Divoká krása Albánie

Čtěte také:

Divoká krása Albánie

Něžná princezna

Malé i velké turisty okouzlí palác Alhambra

Malé i velké turisty okouzlí palác Alhambra Victoriano Izquierdo

Romantické sny malých princezen se jako mávnutím kouzelného proutku promění ve skutečnost v pařížském Disneylandu. Uprostřed kýčovitě dokonalých dekorací se mohou vyfotografovat se svými oblíbenými pohádkovými hrdiny, užít si pouťové atrakce a k velké radosti nás rodičů si nakoupit mraky upomínkových předmětů. Španělská Andalusie okouzlí malé princezny orientální krásou paláce Alhambra. Jeho červené hradby, květinové zahrady i bohatě zdobená nádvoří jsou jako vystřižené z Pohádek tisíce a jedné noci.

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Náročný gurmán

Pravá italská pizza

Pravá italská pizza Shutterstock

Chuťové buňky malých i větších labužníků potěší návštěva Itálie. Skvělá pizza, špagety, hříšně dobrá smetanová zmrzlina i ryby a mořské plody, připravované na tisíc způsobů. Nás rodiče může hřát u srdce dodržení zásad zdravé výživy i to, že naše zlobivé dítko je proti jeho italským protějškům učiněný andílek.

Recept na dokonalé italské tiramisu

Čtěte také:

Recept na dokonalé italské tiramisu

Rozený stavitel

Golden Beach v severní části Kypru

Golden Beach v severní části Kypru Shutterstock

Kyblík, lopatička, botičky plné písku a maminka do omrzení opakující říkanku otloukej se bábovičko. To jsou poznávací znamení malých stavitelů. Ideálním terénem pro jejich tvorbu jsou široké písčité pláže s pozvolným vstupem do moře. Ty nejkrásnější nabízí řecký ostrov Zakynthos, Bulharsko nebo elegantní Kypr.

Nejoblíbenější bulharská letoviska, ve kterých si dovolenou užije celá rodina

Čtěte také:

Nejoblíbenější bulharská letoviska, ve kterých si dovolenou užije celá rodina

Milovník zvířátek či zemědělských strojů

Rakousko je zemí zaslíbenou agroturistice

Rakousko je zemí zaslíbenou agroturistice Shutterstock

Malí zemědělci i budoucí veterinářky si budou připadat jako ryby ve vodě na některé z mnoha rakouských farem. Rakousko je zemí zaslíbenou agroturistice a výběr zemědělských usedlostí je tu nebývale široký. Na čerstvém vzduchu si skvěle pochutnáte na čerstvě upečeném chlebu s domácím máslem a děti se mohou pomazlit s telátkem, koťátkem či jehňátkem. Zemědělské stroje v akci nadchnou malé i ty dříve narozené chlapce.

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Čtěte také:

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Znuděný teenager

Odrostlejší děti si zamilují Dubaj

Odrostlejší děti si zamilují Dubaj Shutterstock

Největším oříškem bývá plánování dovolené s pubertálním potomkem. Procházky po pláži, společné večeře a poznávání památek pro něj představují pekelná muka a dovolená musí být především cool. V super moderní Dubaji s luxusními obchody, architektonickými skvosty, krytou lyžařskou dráhou, moderními aqua parky i elegantními hotely je nuda neznámým pojmem. Nekonečné taneční párty s hudbou světových DJ´s si nejlépe užijí na prosluněných ostrovech Ibiza či řeckém Mykonu.

Dovolená na míru: Který z Emirátů je tím pravým právě pro vás?

Čtěte také:

Dovolená na míru: Který z Emirátů je tím pravým právě pro vás?

Adrenalinový nadšenec

Pro děti jsou ideální destinace s aquaparky

Pro děti jsou ideální destinace s aquaparky Shutterstock

Vybírá si vaše dítko na hřišti vždy tu nejkrkolomnější prolézačku a žádná překážka pro něj není dostatečně vysoká? Pak máte doma ideálního adepta na návštěvu aquaparku. Během posledních let rostou moderní areály v přímořských letoviscích jako houby po dešti. Z vlastní zkušenosti mohou doporučit třeba Aqualandii v severoitalském Lido di Jesolo, kde si skvěle užije celá rodina. Nechybí tu líná řeka, nejvyšší tobogán v Evropě, nejvyšší bungee jumpingová věž Starého kontinentu, bazén s vlnobitím, odpočinková zóna s karibským pískem, luxusní zázemí, prvotřídní restaurace i kavárny, lezecká stěna, divadelní vystoupení, dětská hřiště, brouzdaliště se skluzavkami pro nejmenší návštěvníky ani opičí dráha.

Odtud děti nedostanete aneb nejlepší hotely s aquaparky

Čtěte také:

Odtud děti nedostanete aneb nejlepší hotely s aquaparky

Malé čuňátko

Pomorie je plné blahodárného bahna

Pomorie je plné blahodárného bahna Shutterstock

Moci se beztrestně vyválet v blátě - i tak může vypadat splněný dětský sen. A v léčivém bahně se určitě rádi vyválí i rodiče. Bulharské letovisko Pomorie je vyhlášenou balneologickou lokalitou a blahodárné bahno pokrývá i místní pláže. Bahenními koupelemi se tu s úspěchem léčí kožní, dýchací i pohybové obtíže.

Nejkrásnější pláže Bulharska

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Bulharska

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín