Bulharsko - Lázeňské město Sandanski

Město Sandanski, do roku 1949 známé jako Sveti Vrach, proslulo jako místo klimatické terapie a léčivých minerálních pramenů s blahodárným působením na kožní, urologické a dýchací onemocnění. Své současné jméno dostalo po revolucionáři Yane Sandanskim. Město leží na úpatí pohoří Pirin v jihozápadní části Bulharska a od hlavního města Sofie je vzdálené asi 160 kilometrů. Žije zde okolo 40 000 obyvatel, jejichž počet se navyšuje o přijíždějící turisty.

Ačkoliv se za hranicemi města tyčí kopce několik set metrů vysoké, teplota převážně neklesá pod bod mrazu. Zima je mírná a krátká, podzim naopak teplý a dlouhý. V Sandanski prší jen občasně a relativní vlhkost vzduchu je velmi nízká. Spolu s nevídaně čistým vzduchem tvoří všechny tyto faktory ideální klima, jež vyhledávají turisté z celého světa, aby se zotavili z problémů s dýchací soustavou. Kromě čisté přírody objevíte ve městě také mnoho minerálních pramenů. Vyvěrá jich tu přes 80. Jejich teplota dosahuje 42 – 81 °С a umožňují koupání pod širým nebem i v chladnějších měsících. Voda je průzračně čistá, bez zápachu a s příjemnou chutí a ulevuje od kožních, urologických i pohybových obtíží.

Kromě lázeňských aktivit se návštěvník Sandanski může oddat horským túrám nebo procházkám po městě. Pokud se vám nechce na výšlap do okolních kopců, můžete se vydat do rozlehlého městského parku, kde roste přes 200 druhů středomořských rostlin. Na lavičkách mezi kvetoucími stromy a okrasnými fontánami naleznete klid a relaxaci. Bádavé kroky městem vás nejspíš zavedou i ke Spartakovu památníku. Místní legenda praví, že se slavný vůdce povstání gladiátorů narodil právě zde, a obyvatelé Sandanski si toto prvenství nenechají upřít. V blízkém okolí lázeňského střediska stojí středověký klášter Rozhen, městečko Melnik známé svou jedinečnou architekturou a produkcí vína, či památník revolucionáře Sandanskiho.

Bulharsko je to pravé na letní dovolenou, rezervujte si svou dovolenou na Invia.cz >>

Publikováno: 11.10.2013

Novinky soutěže akce