Galatská věž v Istanbulu

Výstup na Galatskou věž patří k Top 10 aktivitám v tureckém největším městě Istanbul. Galatská nebo též Kristova věž stojí v městském obvodu Beyoğlu. Vybudoval ji byzantský panovník Anastasius Dikoros v roce 1348. Věž je 70 metrů vysoká a ve své době byla nejvyšší stavbou Istanbulu. Ve výšce 51,65 metrů se nachází vyhlídka a v horních patrech restaurace a kavárna s nejlepším výhledem na rušný život v nákupní čtvrti Beyoğlu.

S Galatskou věží se poprvé pozdravíte z jednoho z mostů spojujících staré město a Beyoğlu. Vystupuje nad střechy domů a dominuje zástavbě podél zálivu Zlatý roh. Od přístavu k ní vedou krkolomné uličky s krámky řemeslníků a obchodníků. Každá ulička je věnovaná jinému povolání. V jedné se prodávají dřevořezby, v další keramika, jinde vyhrávají hudebníci nebo pracují koželuhové. Výstup na kopec s Galatskou věží dá ve vysokých teplotách celkem zabrat, ale osvěžující studené nápoje či zmrzlina vám ho zpříjemní. V mohutných kamenných zdech se rozhodně zchladíte. Vnější průměr věže je 16,45 metrů, zatímco ten vnitřní jen 8,95 metrů. Na vyhlídku vedou točité schody, ale můžete se svézt i výtahem. Z obloukových oken se vám naskytne 360o výhled na velkou část Istanbulu. Uvidíte staré město Sultanahmed, loďky pohupující se v přístavech Zlatého rohu, čtvrtě Beyoğlu a Besiktas na severu a průliv Bospor.

Dnešní turistická atrakce měla v minulosti důležitou úlohu. Z věže se hlídaly požáry, kontrolovaly se lodě připlouvající do Bosporu a sledoval se pohyb nepřátel. Hasičskou techniku si můžete prohlédnout v patře věnovaném bývalé strážnici. Na nezapomenutelný výhled se v sezóně čekají hodinové fronty, proto sem vyrazte hned zrána. Brány Galatské věže se otevírají v 8 hodin a zavírají ve 20 hodin.

Publikováno: 30.05.2022

Novinky soutěže akce