Velká Británie - Vodopád Gaping Hill

Jeskynní systém Gaping Hill je ukryt pod zemí v hrabství Severní Yorkshire. Veřejnosti se otevírá dvakrát do roka a je skutečně o co stát. Prohlídky pro amatéry organizuje klub jeskyňářů Bradford Pothole Club za cenu 15 £ na osobu. 90 minutová trasa začíná nad vesnicí Clapham a dovede vás až do hlavní síně obřích rozměrů, kde uvidíte největší britský vodopád. Začíná již na povrchu a padá neskutečných 98 metrů po zem. S sebou si vezměte nepromokavé oblečení, rukavice, obuv a fotoaparát. Helmy jsou k zapůjčení.

První sestup do jeskynního komplexu provedl v roce 1895 francouzský průkopník speleologie Édouard-Alfred Martel. Do útrob jeskyně, o které se říkalo, že je branou do pekel, sestoupil po lanovém žebříku a svítil si svíčkou. Dnešní dobrodruzi používají čelovky a při vstupu slaňují po 109 metrů dlouhém laně. Jeho nosnost je 125 kilogramů. Nejprve se ocitnou v úplné tmě. Do hlavní síně však proniká světlo z místa, kde voda padá pod zem. Od vodopádu Gaping Hill vede spleť chodeb na všechny strany. Až v roce 1983 prostor prozkoumali jeskynní potápěči a objevili návaznost na nedalekou jeskyni Ingleborough Cave. Ta je veřejnosti přístupná a skrývá krásnou krápníkovou výzdobu.

Pokud patříte k milovníkům speleologie, sledujte stránky místního klubu a nenechte si ujít období, kdy se Gaping Hill znovu otevře veřejnosti.

Publikováno: 20.06.2022

Novinky soutěže akce