Francie - Lorient – ponorková základna a její proměny

Život námořníků v ponorkách si dokážeme představit jen díky dokumentárním filmům z válečných období. Podmořský kolos v celé své kráse není snadné spatřit na vlastní oči a už vůbec ne ve středoevropských zemích. Jedna z možností nahlédnout do útrob ponorky i do doků, kde plavidla kotvila skryta před bombami a střelami, se vám naskytne ve francouzském městě Lorient.

Lorient leží ve francouzském regionu Bretaň. Ve městě, kde žije 58 000 obyvatel, bylo vybudováno několik přístavů. Většina z nich sloužila k vojenským účelům a jeden je stále aktivní. Pobřeží lemují mohutné doky s přístavními budovami, díla německých architektů. V roce 1941 Němci okupující Francii rozhodli o výstavbě největší ponorkové základny své armády v Lorientu a umístili zde dvě flotily. Spojenecká vojska se brzy o poloze Němců dozvěděla a v letech 1943 – 1944 byl téměř celý Lorient srovnán se zemí. Britská letadla na město svrhla na 4000 tun bomb, přesto základna přežila a bránila se až do 10. května 1945, kdy vojáci nacistického vůdce složili zbraně a kontrolu nad místem převzalo námořnictvo Francie. Do roku 1997 mohli lidé jen zdáli pozorovat dění v dokách, kde vojáci opravovali lodě a ponorky a stavěli nová plavidla. Na přelomu tisíciletí bylo místo otevřeno civilistům a jeho hlavní aktivitou je dnes vzdělávání.

Celý komplex se skládá ze šesti bunkrů, z nichž tři největší Keroman I, II a III ohromí návštěvníky mohutností stěn a velkolepostí stavby, na kterou bylo spotřebováno přes 1 milion m3 betonu. Bunkry byly prohlášeny za národní památku a zrekonstruovány a dnes svědčí o stinné historii evropských dějin. Ne břehu mezi bunkry je ještě jedna rarita – ponorka Flore, v níž sídlí muzeum námořnictva. Flore sloužila mezi lety 1960 až 1989 francouzské armádě. Poté byla stažena z aktivní služby a propůjčena vzdělávacím účelům. Ponorka měří téměř 60 metrů a mohla klesnout až do hloubky 300 metrů. Od roku 2010 je v ní umístěna expozice o její historii a o životě námořníků na palubě. Podíváte se do technického zázemí ponorky, do kajut obyčejných i výše postavených vojáků, seznámíte se s muniční vybaveností Flore a uvidíte historické fotografie a dokumenty. Vstupenka pro dospělého stojí 8,80 €, pro děti 6,90 €. Muzeum je otevřeno každý den kromě pondělí a prohlídky, organizované každých 40 minut, trvají 75 minut. Jedna prohlídková skupina čítá 35 osob, proto je doporučeno zarezervovat si místo na internetových stránkách muzea.

Publikováno: 21.03.2014

Novinky soutěže akce