Maroko - Přístav Essaouira

Afrika už není místem plným nástrah a překážek, divokých šelem, neprostupné džungle a prapodivně mluvících kmenů. Turisté z celého světa ji každoročně navštěvují a Maroko je jednou z nejoblíbenějších zemí. Na krásných písečných plážích vyrostly nové hotelové komplexy, ale v poslední době se dbá i na individuální turistiku. Důkazem jsou malebné hotely ve městě Essaouira umístěné v rekonstruovaných tradičních domech riádách.

Essaouira leží na pobřeží Atlantského oceánu a založili ji Féničané v 7. století. Město tvoří klidná zátoka a romantický přístav chráněný ostrovem Mogador před prudkým větrem a mořským vlnobitím. Stará část je obehnána hradbami z období portugalské nadvlády v 15. století, kdy město sloužilo jako obchodní a vojenské centrum. Podél hradeb se táhnou malé umělecké dílny a galerie. Essaouria je charakteristická řemeslnou výrobou. Místní řezbáři vytváří originální předměty ze dřeva túje, vykládají je mozaikami z drobounkých dřevěných kousků různých barev, a pokud si dovezete domů například šperkovnici nebo stojánek na tužky, ucítíte vůni túje a tajemnou atmosféru dálek ještě několik let po dovolené. Při pobytu v Essaouiře musíte navštívit proslulý rybí trh, kde se prodávají všeobecně známé mořské plody i prapodivné potvůrky různých tvarů a velikostí. Nejenže je všechno zboží čerstvé, ale za pár drobných vám ho obratní kuchaři přímo na místě připraví. Přístav chrání dvě bašty dnes zasvěcené muzeu dějin. Ve Skale de la Ville jsou vystavena děla z 18. a 19. století a z jejího ochozu se vám otevře krásný výhled na bílo-modré město. Většina budov má modré okenice, jelikož podle marockých pověstí odhání barva nebes zlé duchy.

Okolo medíny, neboli starého města, zbudovali francouzští kolonizátoři tzv. nové město, kde dnes žije většina obyvatel Essaouiry. Na širokých bulvárech poznáte současný způsob života s tradičními modrými taxíky a drožkami taženými osly. Jižně od Essaouiry leží nejvyhlášenější surfařská lokalita v Maroku Sidi Kaouki. Sem se sjíždějí milovníci surfingu, kitesurfingu i windsurfingu a měří své síly jen tak pro radost nebo v mezinárodních kláních.

Publikováno: 07.11.2014

Novinky soutěže akce