Jerash Festival

Každý rok v červenci se jordánské město Jerash stává dějištěm největší kulturní přehlídky v zemi. Ulice města ožívají, náměstí se plní lidmi, divadla praskají ve švech. Tisíce návštěvníků přijely z Jordánska i ze zahraničí, aby viděly své oblíbené herce, tanečníky, zpěváky, básníky a folklórní soubory a staly se součástí mezinárodních oslav umění. Z jindy tichých galerií se ozývá hlahol, když výtvarníci představují svá díla. Na výstavách knih a autorských čteních se lidé noří do osudů literárních hrdinů. Řemeslníci vyrábějí šperky, keramiku, skleněné předměty a dřevořezby přímo před očima diváků a prodávají je kolemjdoucím. Celé tři týdny se v Jerashi setkávají lidé, kterým učarovalo umění, i náhodní turisté.

Jerash Festival založila v roce 1981 královna Núr al-Hussain. Z několikadenního karnevalu se vyvinul festival spojující Jordánsko a okolní arabské země. Hlavní scéna vyrůstá na troskách římského města, největšího a nejlépe zachovalého naleziště mimo Itálii. Ulice lemovaná sloupořadím vede na Oválné náměstí. Nedaleko stojí Artemidin chrám a nejžádanější představení se odehrávají v bývalém amfiteátru. Diváci sedí na kamenných lavicích stejně jako jejich předkové před tisíci lety. Z kamenných kulis vystupují zpěváci a herci. Jejich výkon podtrhuje výborná práce osvětlovačů, kteří vás se svými světly zavedou zpět do historie. O původní podobě římského města se dozvíte v Archeologickém muzeu.

Hlavní program startuje každý večer v 19 hodin a poslední představení končí ve 23 hodin. Lístky jsou k dispozici na místě za cenu okolo 10 dolarů. Autobusová doprava z hlavního města Jordánska Ammánu do 48 kilometrů vzdáleného města Jerash vyjde na 7 dolarů. Jízda taxíkem trvá asi 45 minut a stojí necelých 100 dolarů. Večerní zábava pokračuje v barech a restauracích se skvělým menu a částečně se přesouvá do Ammánu, kde jsou někteří návštěvníci ubytováni.

Publikováno: 07.02.2018

Novinky soutěže akce