Francie - Po stopách hraběte Monte Christo

Na ostrůvku ve Středozemním moři, nedaleko francouzského města Marseille, stojí mohutné zdi pevnosti If. Proslavil ji spisovatel Alexandre Dumas a jeho literární hrdina hrabě Monte Christo. V kobkách bývalého žaláře strávil nevinný Edmond Dantes dlouhých 14 let, než se dostal na svobodu. Jaká však byla skutečnost?

Pevnost If dal postavit král František I. v 16. století, aby chránila město a zajistila bezpečnost zásobovacích lodí. Uvnitř hradeb stály 3 věže. Pevnost dokázala pojmout 200 vojáků a 22 děl. Koncem 16. století byli do tamějšího žaláře uvrženi první provinilci. Cely bez oken a špatné podmínky slibovaly vězňům pouhých 9 měsíců života. Pevnost se záhy proměnila ve státní vězení, kam byli posíláni odpůrci režimů. Případ Edmonda Dantese vám při prohlídce sklepení osvětlí. Nikdo takový ve skutečnosti neexistoval a slavný spisovatel si hrdinu vymyslel. Rekonstrukci jeho cely spojené tunelem s celou jeho učitele Abbého Fária v pevnosti If uvidíte.

Trajekty na ostrůvek If odjíždějí každý den ze starého přístavu. Plavba trvá 20 minut. Pevnost je otevřená od 10 do 17 hodin, v sezóně od 10 do 18 hodin. Prohlídka s průvodcem ve francouzštině trvá 45 minut. Audioprůvodce je dostupný ve francouzštině, angličtině, němčině, italštině a španělštině. Pevnost i ostrov si můžete projít sami s tištěnými informačními materiály, které dostanete i v češtině. Kromě chodeb pevnosti uvidíte také stálou expozici o románu Hrabě Monte Christo a za povšimnutí stojí nápisy a obrazy vyryté do kamenných stěn vojáky a trestanci. Vstupné stojí 6 € pro dospělého, děti do 18 let mají vstup zdarma stejně jako studenti s platným průkazem.

Publikováno: 03.06.2019

Novinky soutěže akce