Kráterové jezero v Oregonu

americkém státu Oregon leží nejhlubší vulkanické jezero na světě. Kráterové jezero vzniklo po výbuchu sopky Mazama. Nachází se v nadmořské výšce 1880 metrů a obklopuje ho národní park Crater Lake National Park. Míry jezera jsou úctyhodné: maximální hloubka 594 metrů a rozloha 53 km2.

Mazama vybuchla před více než 7700 lety a indiáni z kmene Klamath měli za to, že spolu soupeří bůh nebes a bůh podsvětí, který v souboji prohrál. Kráter po staletí plnily kapky deště a tající sníh, až vzniklo nejmodřejší jezero světa. Uprostřed jeho hladiny se objevil Kouzelný ostrov porostlý jehličnany. Dobří pozorovatelé přírody si všimnou ještě jednoho menšího ostrůvku nazvaného Loď přízraků. Nedávný geologický průzkum ukázal, že se pod hladinou skrývají další kužely čekající na erupce spící sopky Mazama.

Jezero objevil 12. června 1853 zlatokop Hilmann a jeho družina, když v okolí hledali své bohatství. Dnes lemuje břehy vysoké až 650 metrů vyhlídková silnice dlouhá 53 kilometrů a spoustu turistických stezek mířících do vzdálenějších končin národního parku. Po svých se dostanete k hladině jezera, a pokud se odvážíte, ponořte se do 15° vody. Pro ostatní jsou připraveny výletní loďky mířící ke kouzelnému ostrovu a zpět. Večery zpříjemní posezení na dřevěné verandě a pohled na západ slunce nad tajemným Kráterovým jezerem.

Publikováno: 21.08.2019

Novinky soutěže akce