Čína - Největší letiště světa

Ve středu 25. září 2019 bylo v Číně oficiálně otevřeno největší letiště světa. Pekingský dopravní uzel Ta-sing má rozlohu 98 fotbalových hřišť a ročně jím má projít přes 70 milionů pasažérů. Stavbu navrhla světoznámá architekta Zaha Hadid. První realizační práce začaly v roce 2014 a za necelých 5 let vyrostla 46 kilometrů od Pekingu stavba ve tvaru mořské hvězdice, kterou obklopují 4 ranveje. Do budoucna se počítá se vznikem nové ekonomické zóny o rozloze 150 km2. Peking s letištěm spojí vysokorychlostní železnice, metro i autobusová doprava.

Na Ta-sing budou létat čínské společnosti, ale i 50 zahraničních aerolinek, mezi nimi například British Airways a Finnair. Před odletem mohou turisté relaxovat v tematických venkovních zahradách: čínské, porcelánové, hedvábné, čajové a venkovské. Pod střechou největší bezešvé ocelové konstrukce světa jsou umístěny zábavné atrakce, ať už se jedná o umělecké instalace, interaktivní studio, zrcadlové bludiště, 40 metrový vodopád nebo 23 metrů vysoký visutý most. Čekání na letadlo si zpříjemníte v desítkách prvotřídních obchodů a v restauracích s výtečným menu. Samozřejmostí je pokrytí sítí 5G s vysokou přenosovou rychlostí dat.

Nadčasový projekt zahrnuje technické vymoženosti. Na řadě míst vás obslouží roboti, na přesun do nejvzdálenějších míst terminálu nepotřebujete víc než 8 minut, střecha je pokrytá solárními panely a mezi jednotlivými branami mají jezdit elektromobily. Už za první dny existence si Ta-sing vysloužilo označení „nejúžasnější stavby planety“ a „nového divu světa“. Celkové náklady na projekt se vyšplhaly na 258 miliard korun.

Publikováno: 07.10.2019

Novinky soutěže akce