Norsko - První evropská podvodní restaurace

Skandinávské země hrají prim v mnohých oblastech a nedávno k nim přibyla netradiční gastronomie. Na jihu Norska vznikla první podvodní restaurace v Evropě. Najdete ji v malém městečku Båly vzdáleném asi 5 hodin jízdy od hlavního města Oslo. Restaurace Under byla slavnostně otevřena 20. 3. 2019 a od té doby si stůl zarezervovaly tisíce návštěvníků. Kdo by také nechtěl povečeřet ve společnosti mořských živočichů a ryb proplouvajících těsně za vyhlídkovou stěnou?

Restaurace Under, což v norštině znamená „zázrak“, se budovala rok a půl. Betonový základ klesá 5 a půl metru pod mořskou hladinu. Nad vodu vystupuje dřevěná střecha a vstupní vestibul. Do interiéru se 40 místy k sezení dopadá namodralé světlo tlumené vodou Severního moře. Budovu navrhla norská architektonická firma Snøhetta se zájmem propojit gastronomii, výzkum a životní prostředí. Betonový skelet restaurace je ideální k usazování mořských živočichů. V budoucnu plně splyne s okolím a vytvoří umělý útes.

Kuchaři si zakládají na čerstvých ingrediencích a nabízejí sezónní a mořské plody. Šéfkuchař Nicolai Ellitsgaard si potrpí na minimální úpravě pokrmů v kuchyni a na netradičních chuťových kombinacích. Kromě ryb, mušlí, korýšů a mořských trav se chystá využívat místní houby a lesní plody. Cena za večeři o 18 chodech se může vyšplhat na 3700 norských korun, v přepočtu více než 10 000 českých korun. V ceně je zahrnuto víno pečlivě vybrané ke každému chodu vrchním someliérem Jeffersonem Goldringem.

Publikováno: 01.11.2019

Novinky soutěže akce