Rakousko - Prohlídka ledovcové jeskyně na Hintertuxu

Ledovec Hintertux patří k lyžařským areálům s celoročním provozem. Leží v nadmořské výšce 1500 – 3250 metrů a čítá 86 kilometrů sjezdovek pro začátečníky i pokročilé. Pro nelyžaře středisko připravuje pestrý balíček zábavy od adrenalinových jízd na snowtubingové dráze po návštěvu útrob ledovce Hintertux.

V roce 2007 objevil horolezec Roman Erler prasklinu v ledovcové stěně. Ocitl se v jeskyni plné rampouchové výzdoby a spolu se svými kolegy prozkoumal desítky metrů ledovcových chodeb. Dnes je 2 miliony let stará masa ledu zpřístupněna veřejnosti. Vchod do Natur Eis Palast se nachází u horní stanice lanovky Gletscherbus 3. Zde dostanete ochranou přilbu a 800 metrů dlouhá prohlídka může začít. Procházíte tunely vyloženými gumovými rohožkami, prolézáte po žebřících do výše položených prostor a ve vnitřním jezírku s teplotou vody -0,3 oC si můžete zaplavat. Některé útvary jsou důmyslně nasvíceny, na jiné dopadá světlo zvnějšku přes masu ledu. Nejkrásnější prostor s rampouchovou výzdobou připomínající krápníky se jmenuje Anniversary Cave a byl odhalen až v roce 2018. Menší jeskyni nazvanou Meeting Room si můžete pronajmout a připravit kolegům nevšední zážitek. Třešničkou na dortu je plavba po vnitřní ledovcové řece sevřené mezi 2 stěny a pokud vám to bude málo, můžete si na místě vypůjčit paddle board.

Natur Eis Palast je otevřený po celý rok. Jeho návštěva vyžaduje teplé oblečení a pevné boty nebo lyžáky. Minimální věk návštěvníků je 6 let. Předchozí rezervace není potřeba. Vstupné na malý okruh činí 8,00 € za dospělého a 4,00 € za dítě. Za velký okruh zaplatíte16,00 € a 8,00 €. Prohlídka trvá 30 nebo 60 minut. Rodiny s dětmi v kočárku a vozíčkáři se do paláce nedostanou, zato si mohou vychutnat jízdu lanovkou, vyhlídkovou terasu ve výšce 3250 metrů nad mořem a nejvýše položené dětské hřiště v Evropě.

Publikováno: 10.01.2020

Novinky soutěže akce