Turecko - Izmir

Homérovy příběhy zná celý svět, ale místa, kde se odehrávaly, jsou nejistá. Váhá se i o Homérově rodišti. Jednou z navrhovaných možností je město Izmir na pobřeží Egejského moře v západním Turecku. Jedno z nejstarších středomořských měst bylo založeno ve 3. tisíciletí před naším letopočtem a dnes čítá zhruba 4 miliony obyvatel.

Ačkoliv se v Izmiru vytřídalo nespočetně kultur a  vlivů, nepodařilo se mnoho dochovat. Většina antických památek byla srovnána se zemí při zemětřesení. Dnes zažijete spíše atmosféru poklidného turistického střediska se širokými bulváry, promenádami na pobřeží a restauracemi s posezením na ulici. Za procházkou v zeleni zajděte do parku Kültürparki s dominantní parašutistickou věží, odkud se dobrodruzi spouští volným pádem dolů. V parku stojí i archeologické muzeum, které střádá úlomky ze života předků dnešních obyvatel Izmiru: byzantské sklo, klenotnici Hazine se šperky z 6. až 3. století před naším letopočtem, římské a byzantské zlaté mince či keramické nádoby.

Průvodce po Turecku nejčastěji zmiňují tzv. Hodinovou věž z roku 1901 na náměstí Konak. Věz je dílem francouzského architekta Raymonda Charlese Pèra, který ji vystavil na oslavu 25. výročí vlády sultána Abdulahmeda II. Jedná se o ukázku tradičního osmanského slohu, podobně jako tržiště Kızlarağası Han pozdějí přebudované na kavárnu, v jejímž horním patře vytvářejí umělecká a řemeslná díla místní mistři.

Poslední dominanta Izmiru stojí na hoře Pagos. Starověkou pevnost Kadifekale, neboli Sametový hrad, odkud je nádherný výhled na město, mezinárodní přístav i přilehlé okolí, zdobilo v době rozkvětu 40 věží, avšak dnes spatříte spíše trosky. Areál Kadifekale je volně přístupný.

Turecko je vhodné na dovolenou v létě i v zimě >>

Publikováno: 02.08.2013

Novinky soutěže akce